IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спорът за добива на злато в Трън отново в задънена улица

Срещата между екоактивисти и представители на минната индустрия бе прекратена след скандал

17:51 | 20.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Община Трън</em></p>

Снимка: Община Трън

Представители на минния бранш и природозащитници се събраха на дискусия в Трън, организирана от Българската минно-геоложка камара (БМГК), предаде БТА. В общината "Евромакс сървисиз" ЕООД планира добив на злато, на което категорично се противопоставят местни жители и екоактивисти.

Природозащитниците заявиха, че съдържанието на злато в трънската руда е ниско и добивът му не е икономически ефективен. При сегашната му цена 1,8 г/т е напълно достатъчно съдържание на злато, отговори Иван Андреев, председател на Камарата. 

Под 2 000 лв. са приходите от туризъм в община Трън, в Панагюрище са 14 000 лв., бе съобщено още на срещата. Икономистът Владимир Каролев каза, че от 60-те години на миналия век добивната индустрия има сериозно развитие в световен мащаб и призова местните хора да вземат информирано решение.

Парка Асенова от село Рани луг изрази опасения от високо съдържание на арсен - 10 пъти над нормата в рудата в Трънско и от наличие на уран. Според природозащитниците няма регистрирано находище на уран край Трън, защото уранодобивът е забранен. Те обаче не дадоха възможност на представителите на БМГК да отговорят на притесненията им и срещата бе прекратена след скандал.

Преди това от Камарата заявиха, че минната индустрия е инвестирала 700 млн. лв. в социални проекти за 20-годишен период. Предприятията в бранша са вложили над 4 млрд. лв. за технологично обновяване, в развитие на минните общности. Иван Андреев не отрече допуснати слабости и посочи, че инвеститори като тези в мините "Оброчище" и "Ураново" "трябва да бъдат гонени с камъни".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още