Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Спорът за добива на злато в Трън отново в задънена улица

Срещата между екоактивисти и представители на минната индустрия бе прекратена след скандал

Спорът за добива на злато в Трън отново в задънена улица

Снимка: Община Трън

Представители на минния бранш и природозащитници се събраха на дискусия в Трън, организирана от Българската минно-геоложка камара (БМГК), предаде БТА. В общината "Евромакс сървисиз" ЕООД планира добив на злато, на което категорично се противопоставят местни жители и екоактивисти.

Природозащитниците заявиха, че съдържанието на злато в трънската руда е ниско и добивът му не е икономически ефективен. При сегашната му цена 1,8 г/т е напълно достатъчно съдържание на злато, отговори Иван Андреев, председател на Камарата. 

Още по темата

Под 2 000 лв. са приходите от туризъм в община Трън, в Панагюрище са 14 000 лв., бе съобщено още на срещата. Икономистът Владимир Каролев каза, че от 60-те години на миналия век добивната индустрия има сериозно развитие в световен мащаб и призова местните хора да вземат информирано решение.

Парка Асенова от село Рани луг изрази опасения от високо съдържание на арсен - 10 пъти над нормата в рудата в Трънско и от наличие на уран. Според природозащитниците няма регистрирано находище на уран край Трън, защото уранодобивът е забранен. Те обаче не дадоха възможност на представителите на БМГК да отговорят на притесненията им и срещата бе прекратена след скандал.

Преди това от Камарата заявиха, че минната индустрия е инвестирала 700 млн. лв. в социални проекти за 20-годишен период. Предприятията в бранша са вложили над 4 млрд. лв. за технологично обновяване, в развитие на минните общности. Иван Андреев не отрече допуснати слабости и посочи, че инвеститори като тези в мините "Оброчище" и "Ураново" "трябва да бъдат гонени с камъни".

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
КНСБ е против произволно преизчисляване на пенсиите