Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Спрените безплатни почивки за ученици ще могат да се състоят догодина

Програмата „Отново заедно“ за шестдневни безплатни ваканции акцентира върху социализацията и подобрява комуникацията между деца и учители

Спрените безплатни почивки за ученици ще могат да се състоят догодина

Снимка: Pixabay

Безплатни пътувания на ученици и придружаващи ги учители ще могат да се организират и през предстоящата учебна година, реши правителството. Националната програма „Отново заедно“ се удължава до 14 септември 2022 г. Лагерите ще могат да се провеждат в периодите, когато епидемичната обстановка в страната позволява това, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Още по темата

Министерството на образованието и науката (МОН) спря приемането на нови заявки за безплатна почивка на 17 август т.г. заради увеличаващи се случаи на заболели деца по време на тези пътувания. Имаше възможност избраните дестинации да се заменят с други в по-безопасни региони. Въпреки това 9148 ученици и учители от 258 училища не успяха да заминат на планираните и одобрени от МОН ваканции.

Някои от неосъществените лагери бяха предплатени от туроператори или училища. За покриване на тези разходи училищата ще получат 3,5 млн. лева до края на 2021 г. Самите почивки могат да се осъществят при възможност в срок до 14 септември 2022 г.

Програмата беше предвидена за 30 хиляди ученици и учители и финансирана с 15 млн. лева от перото за подкрепа на туризма в централния бюджет.

До 17 август образователното министерство е одобрило заявки за над 24 800 ученици и учители от 1133 училища в цялата страна на стойност 12,4 млн. лева. Неизразходените 2,6 млн. лева ще бъдат планирани в централния бюджет за 2022 г.

По програмата „Отново заедно“ се осигуряват шестдневни безплатни ваканции на ученици от първи до единадесети клас от държавни и общински училища.

Акцентът й е върху социализацията на учениците. Чрез нея се подобрява комуникацията между децата и учителите, което помага за преодоляване на негативните последици от продължителното онлайн обучение. Учениците прекарват време сред природата и участват в различни занимания в областта на науките, изкуствата, технологиите и спорта, посочиха от Министерския съвет.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
МОСВ направи извънредна проверка на Vera Su заради петно във водата*