IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спряха разработването на кариера край Костинброд и Сливница

Преработката на варовици ще застраши питейната вода на околните селища, е мотивът на експертния съвет в екоминистерството

10:06 | 17.06.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Спряха разработването на кариера край Костинброд и Сливница

Висшият експертен екологичен съвет се противопоставя на проекта за разработване на кариера край Костинброд и Сливница. Според експертите добивът на варовици може да замърси питейната вода на околните селища, предаде БНТ.

В четвъртък експертен съвет в екоминистерството спря проект за кариера, която се намира само на няколкостотин метра от карстовите извори, осигуряващи питейна вода за жителите на Костинброд, Сливница, селата Опицвет и Безден.

Концесията за добив на варовици предизвика голямо недоволство у местните жители, които събраха подписка срещу реализацията на проекта. Близо 2 хиляди души се противопоставиха срещу инвестиционния проект на "Кариери за чакъл и пясък - България" АД, дъщерна фирма на гръцкия холдинг "Титан".

Александър Чакмаков, изпълнителен директор на фирмата-инвеститор, заяви, че ако министър Нона Караджова потвърди негативното становище на експертния съвет, "един от най-мощните инвеститори в страната, ще обжалва в съда и ще сезира Европейската комисия".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
krisi32s
преди 3 години
https://***.youtube.com/watch?v=i-w2_239aNM&t=3s От 2013 година е построена Кариера Опицвет със съдействието на ГЕРБ Костинброд и продажните Кметове на Опицвет ..Над 10 милиона печелят на година ГБС от Опицвет!!!!! Но Селото тъне в мизерия и разруха ,това се вижда от снимките на Центъра на Селото.Да не говорим за лошия и прашен въздух ,които създава Кариерата .Преди 2013 г Селото беше чисто много за разлика от сега.Най лошо впечатление прави Директора на Онкологичния Център в Опицвет ..........Защо този човек един път не излезе с позиция срещу Кариерата? или е хубаво когато Бойко идва с куфарчетата и Жибката)Така не се лекуват деца във мръсотия и взривове ,Дами и Господа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Да обжалват колкото искат. В ЕС за еко проблеми ще им дърпат ушите дори да имат правно основание да добиват инертни материали.Това, което не разбирам е защо при наличието на толкова много кариери в БГ и стагнация на пазара искат да правят нови кариери?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още