Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Средната заплата в края на март е нараснала до 1668 лева

Броят на наетите се увеличава с 0,5% през първото тримесечие на годишна база

Средната заплата в края на март е нараснала до 1668 лева

Снимки: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

През първото тримесечие на годината средната месечна работна заплата в България забавя ръста си. За януари-март 2022 година тя нараства с 9% на годишна база и намалява с 1,2% спрямо предходните три месеца, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

За сравнение, средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2021 г. нарасна с 12,2% на годишна база, а през третото – ръстът беше с 10,7%.

Средната брутна месечна работна заплата за януари 2022 г. е 1566 лв., за февруари - 1545 лв., и за март - 1668 лева, показва статистиката.

През първото тримесечие на годината средната месечна работна заплата e 1593 лв. и намалява спрямо четвъртото тримесечие на 2021 г. с 1,2%.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление, са „Образование“ - с 16,6%, „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 10,4%, и „Държавно управление“ - с 8,1%. Най-голямо увеличение на заплатите е регистрирано в дейностите „Финансови и застрахователни дейности“ - с 6,9%, и „Административни и спомагателни дейности“ - с 6,6%.

На годишна база ръстът на средната работна заплата е с 9 на сто. Най-голямо e увеличението в „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 34,4%, „Култура, спорт и развлечения“ - с 32,7%, и „Административни и спомагателни дейности“ - със 17,3%. В дейностите „Образование“ и „Държавно управление“ се запазва на нивото от първото тримесечие на 2021 година.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение за периода януари-март 2022 година са - „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения“ - 4 060 лева; Финансови и застрахователни дейности“ - 2540 лева; „Професионални дейности и научни изследвания“ - 2264 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в „Хотелиерство и ресторантьорство“ - 964 лева; и „Селско, горско и рибно стопанство“ - 1005 лева;

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2022 г. в обществения сектор нараства с 1,8%, а в частния - с 11,6%.

Средна брутна работна заплата общо за страната по месеци

Предварителните данни на Националния статистически институт показват слаб ръст на наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на март. Те се увеличават с 8,4 хил., или с 0,4% спрямо края на декември 2021 г., като достигат 2,27 милиона. Спрямо края на четвъртото тримесечие на 2021 г. най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти“ - със 7,3%, „Административни и спомагателни дейности“ - с 2,5%, и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 2,3%.

Най-голямо намаление на наетите е регистрирано в дейностите „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ - с 1,2%, и „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 0,8%.

По икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ - съответно 20,8% и 16,7%.

В края на март на годишна база наетите по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 11,2 хил., или с 0,5%. Най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 6,4 хил., „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 6,1 хил., и „Административни и спомагателни дейности“ - с 4,7 хил.

Най-голямо намаление е отчетено в „Преработваща промишленост“ - със 7,1 хил., и в „Строителство“ - с 3,3 хиляди.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
Shadow1 до: doba
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Аз мога за моята и тази на хората около мен да кажа, че е нарастнала осезаемо.
0
 
3
 
2
doba до: Shadow1
преди 1 месец
Номинално расте, но няма инфо за покупателна способност с преди 2г примерно?..
1
 
4
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Опаричва се България, дано да станем и по-отговорни към обществото след тези повече пари, а не тарикати и схемаджии както сега.

Още от Икономика и политика
Обяви за обществени поръчки за над 34 млн. лв. са били с редица нарушения