Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Средствата за мерки срещу мръсния въздух ще бъдат удвоени*

Освен евросредствата ще бъде заделен и ресурс от бюджета, съобщи министър Нено Димов

Средствата за мерки срещу мръсния въздух ще бъдат удвоени*

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Към европейските средства от оперативна програма „Околна среда“ за мерки срещу мръсния въздух в Бюджет 2019 ще бъдят добавени още толкова средства, които ще бъдат насочени към общините. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов пред журналисти, който участва във форума „Зелена икономика“.

Още по темата

Той припомни, че за въздух в оперативната програма са предвидени 111 млн. лева (предназначени за седем общини - бел. р.).

„От догодина ще има подобен ресурс, който ще бъде зеделен от държавния бюджет, за да могат и други общини да бъдат финансирани“, посочи министърът. Запитан за конкретна сума, Ненов Димов каза, че ресурсът ще бъде "от същия порядък".

Той коментира и обвиненията на БСП, отправени днес заради замърсяването на въздуха. Социалистите обвиниха управляващите в провал на политиката за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Те посочиха  декларация, че тече четвърта година, откакто е заведено дело от ЕК срещу България за системно неспазване на пределно допустимите норми на замърсяване, и нараства опасността от налагане на санкции. По време на парламентарния контрол премиерът Бойко Борисов обеща в отговор сегашното правителство да финансира всички екологични мерки, заложени от кабинета на Пламен Орешарски.

Нено Димов обясни в тази връзка, че през 2011 г. е започнала работата по регламентирането на нормите за сяра и пепел в твърдите горива.

„Работна група излиза с предложение през 2013 г., но правителството на Пламен Орешарски и тогавашният министър на икономиката Драгомир Стойнев прекратяват процедурата и веднага Европейската комисия завежда дело срещу България“. Така Нено Димов защити мнението си, че няма как да бъдат финансирани екомерки от времето на Орешарски.

*Новината е допълнена в 16:59 ч.

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Източници от германското правителство: VW избра Измир