IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срокът за приватизацията на ВМЗ-Сопот ще бъде удължен с 15 дни*

Причината е, че на този етап тръжна документация са закупили само две дружества, твърдят от АПСК

13:07 | 09.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Срокът за приватизацията на ВМЗ-Сопот ще бъде удължен с 15 дни*

Срокът на първия етап от приватизацията на Вазовските машиностроителни заводи в Сопот (ВМЗ) ще бъде удължен с 15 дни. Това съобщи пред Investor.bg изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов.

Причината, която той посочи, е, че до този момент тръжна документация за участие са купили само две фирми. Имената им станаха ясни преди дни – едната е „Сейдж консултантс“ АД, а другата - „ЕМКО ЕООД“.

Същевременно интерес да се включат в процеса са заявили и инвеститори от Русия и Израел, но на този етап те все още не са купили документация.

„Днес взехме решение да удължим крайния срок за закупуване на документация, защото се надяваме да се включат още участници в раздържавяването на заводите. Засега ситуацията с тази сделка се развива „странно“, защото явен интерес има, но никой не купува документи“, коментира Караниколов.

На въпроса на Investor.bg дали русенското дружество "Дунарит" е проявило също интерес, макар и неофициален, Караниколов коментира, че компанията на този етап няма желане да участва в приватизацията на заводите.

По негови думи "Дунарит" ще развива единствено партньорска мрежа с бъдещия приватизатор на ВМЗ.

Според условията на конкурса кандидатите могат да бъдат само стратегически инвеститори – компании, които произвеждат специална продукция. Оборотите им за последните три години би трябвало да са поне 120 млн. лв. на година, като приходите могат да бъдат не само от военна продукция. Освен това купувачът трябва да запази средния брой служители (между 3200 и 3500 души) за срок от три години и да изплати публичните задължения на дружеството при самото прехвърляне на акциите.

 

*Допълнена в 14:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още