IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сръбската железница ще погасява стари задължения към БДЖ за 5 млн. евро

Министрите на транспорта на България и Сърбия обсъдиха жп направлението Белград - Варна

14:53 | 11.12.13 г.
Сръбската железница ще погасява стари задължения към БДЖ за 5 млн. евро

През януари ще бъде подписано споразумение за дълга на сръбската железница към БДЖ, който е на стойност близо 5 млн. лева. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов на пресконференция, съобщи „Фокус”.

Папазов уточни, че е провел среща със сръбския си колега, с когото са успели да договорят разсрочването на дълга. Вече е създадена и работна група, която през първите дни да януари ще проведе срещи в Белград, за да се подпише и споразумение, в което точно се разписва покриването на задълженията.

Информацията за погасяването на дълга от страна на сръбските железници към нашите се коментира отпреди няколко дни. Тогава стана ясно, че заместник-министърът на транспорта Антон Гинев и държавният секретар в сръбското транспортно министерство Миодраг Поледица са се договорили за това.

„Обсъдихме варианти за превоз на товари на БДЖ на територията на Сърбия, за което също има голям интерес към момента. Надяваме се това да стане в началото на пролетта”, посочи днес транспортният ни министър.

Двамата министри са обсъдили откриването на линия Белград - Варна, която се очаква да тръгне след 30 март 2014 г. Така повече сръбски туристи ще посещават нашето Черноморие, прогнозира Папазов. В момента има международен влак по линия София – Белград.

Двамата министри са обсъдили и проблемите с транспортните връзки между двете държави и най-вече железопътната и автомагистрална връзка София - Белград.

"През 2016 г. автомагистралата ще бъде готова. Ще работим, за да завършим 31-километрово трасе от българската граница към София, за да имаме първокласен път между двете столици. Ще работим и по модернизацията на жп връзката Драгоман-София, през 2016 г. ще бъдем готови. Получихме уверението, че се работи усилено за електрификацията на връзката до Ниш”, заяви още Папазов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още