IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ССБ: Имаме готовност да търгуваме много големи обеми горива

"Лукойл България" и Държавният резерв са едни от най-активните търговци на стоковата борса

15:29 | 05.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
ССБ: Имаме готовност да търгуваме много големи обеми горива

Софийска стокова борса (ССБ) има готовност да търгува много големи количества горива при необходимост. Това каза за Investor.bg изпълнителният директор на борсата доц. Симеон Елазаров, помолен да коментира възможностите на ССБ при възникване на ситуация, в която при временно спиране на доставките от „Лукойл Нефтохим Бургас“ се налага продажба през борсата на горива от държавния резерв (за каквато възможност спомена икономическият министър Трайчо Трайков).

Веднага след като е възникнала вероятността за продажба на големи количества горива през борсата, т.е. преди седмица, ръководството й подава писмено искане до Комисията по стоковите борси и тържищата за разрешаване на провеждане на допълнителни борсови сесии извън редовните с цел задоволяване на пазарното търсене. С отмяната от страна на съда на отнемането на лиценза на бургаската рафинерия тази необходимост отпадна.

Въпреки това стана ясно, че би било добре подобни разрешения да се получават от регулатора само с уведомяването му, а не да се чака специално разрешение, какъвто е сега законът, тъй като при екстремни ситуации и 2-3 дни, през които се чака разрешение, са много, посочи Елазаров.

Той обясни, че по принцип едни от най-търгуваните борсови стоки като обем и във финансово изражение са енергоносителите, като един от най-големите продавачи на течни горива на борсата е „Лукойл България“. Държавният резерв също често купува и продава през борсата както горива, така и други суровини, защото те по закон имат определен период на съхранение, след който запасите трябва да се обновяват. 

Повечето сделки за горива на ССБ са форуърдни (дългосрочни сделки има и при металите, зърното и др.), т.е. изпълнението им е за по-дълъг период от време – средно няколко месеца, но има и сделки със срок на изпълнение до 2-3 години, казаха от ръководството на борсата.

Основното при механизма при сключване на борсови форуърдни сделки за горива може да се обясни със следния пример, при който продавач е "Лукойл България". Сключва се сделка за продажба на горива за една година. В документа за покупко-продажба между двете страни (с посредничеството на ССБ) е фиксирано цялото количество за периода, както и (до) какъв обем гориво може да се "изтегли" за един месец или друг предварително определен период. Цената на всяка партида зависи от цената на петрола на средиземноморските пазари в деня на покупката от страна на "Лукойл България". А на нейна основа по определена формула компанията изчислява и цената на дадения вид гориво - бензин или дизел. Плащането се извършва при доставката на всяка партида горива през времето, за което е сключена сделката, в случая 1 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още