Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ст. Кацаров: Данните за фалшивите инвалидни пенсии са преувеличени

Не корупцията, а лошата организация е основна причината за фалшивите инвалидни пенсии, смята председателят на ЦЗПЗ

Ст. Кацаров: Данните за фалшивите инвалидни пенсии са преувеличени

Снимка: Pixabay

Числата, които се споменават, за фалшивите инвалидни пенсии са малко преувеличени. Това коментира пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Център за защита правата в здравеопазването по повод скандала с ТЕЛК-овете.

Дори да се приеме, че става дума за десетки, стотици милиони лева, те не са загубени заради корупцията. Не мисля, че корупцията е в такива мащаби, посочи той.

Вчера стана ясно, че прокуратурата се готви да повдигне обвинения заради получаване на инвалидни пенсии с фалшиви документи. Разкрита е престъпна схема за източване на средства от Националния осигурителен институт. Цели села са с инвалидни пенсии, 1/2 до 1/3 от хората в села в Силистренско са с инвалидни пенсии, съобщиха от прокуратурата. В Силистра, Враца и Разград плащат най-много инвалидни пенсии, каза заместник-главният прокурор Иван Гешев. В тези и още няколко региона около 30 на сто от всички пенсии били инвалидни, отчетоха от държавното обвинение. 

Още по темата

Според Кацаров обаче изявленията на прокурора за 4 досъдебни производства и 7 прокурорски следствия няма как да обясни милионите.

“Аз нямам никакво съмнение, че прокуратурата може да открие корупционни схеми, в която и да е администрация. Не от вчера е известно, че корупцията е от огромните проблеми на съвременна България“. Това нито е изненада, нито е някаква новина, че са разкрити корупционни схеми, допълни още той.

Според него основната причина за загубите е не е в корупцията, а в неправилната организация на цялата система на медицинската експертиза, което води до неправилно насочване на парите.

Не се дават достатъчно средства на най-нуждаещите се, а се дават средства на други, които не са толкова нуждаещи се, поясни той. „Вместо системата да доведе до това тежко болният до получи голяма подкрепа, а другият да получи малка или изобщо да не получи - те биха получили еднакво, защото са оценявани по едни и същи начин“.

Според експерта разковничето е в Наредбата за медицинската експертиза. В начина, по който се извършва оценката. По думите му трябва да се премине от оценка на заболяване към оценка на работоспособност. “В момента не е така, ние по-точно оценяваме заболяването, а не възможността да се работи. И това води до тези изкривявания“, допълни д-р Кацаров.

Той коментира и мнението на зам.-главния прокурор, че ТЕЛК-овете трябва да преминат към НОИ, за да може НОИ да ги контролира. „Не виждам защо Министерство на здравеопазването да не може да контролира, а към НОИ да може. Според мен чисто управленски не е правилно този, които изплаща възнаграждението, той и да осъществява оценката”, коментира специалистът.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Правосъдният министър запозна адвокати с указанията за работата на ДЛР*