IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стажуването – най-бързият път към пазара на труда за младежите

Около 40 на сто от младите хора, които са минали през стажуване при работодател, остават да работят при него

15:38 | 25.06.15 г.
Стажуването – най-бързият път към пазара на труда за младежите

Стажуването при работодател по схеми на оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ се оказва един от най-активните механизми за подпомагането на младите хора у нас да се реализират на пазара на труда. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на дискусия „Пазара на труда и младите хора-предизвикателства и политики“, организирана от КНСБ.

По думите й към стажантската програма по схемата „Активни“ за стажуване на млади хора в реална работна среда има изключително голям интерес. Схемата се е оказала сред най-успешните, защото тя дава възможност за придобиване на първоначален професионален опит, за натрупване на допълнителен опит в личната автобиография, полезна е и за работодателите като тестов период, в който те се запознават с кандидата.

Русинова посочи, че около 40 на сто от младите хора, които са минали през стажуване при работодател, остават да работят при него. Около 20 на сто от младежите пък въобще не се връщат в бюрата по труда, защото за една година успяват да намерят реализация на пазара на труда. Едва 10 на сто от младите се връщат в бюрата по труда, но престоят им там е доста кратък.

По тази схема се очаква да бъдат обхванати близо 9 хиляди младежи, като 6 хиляди от тях ще бъдат включени в квалификация и обучения. Като резултат от схемата за стажуване министерството очаква 75% от лицата, ангажирани по всеки проект, да бъдат върнати към обучение или да се реализират на пазара на труда.

По схемата за стажуване до момента 860 работодатели са подали заявки, а с 500 души са сключени реални договори. Схемата е постоянно отворена заради големия интерес, каза заместник-министърът.

Тя открои и стартиралата схема „Ново работно място“, където целева група са младежи до 29 години без работа и безработни хора над 54 години в предпенсионна възраст. Тук работодателите ще могат да получат и допълнителен ресурс за оборудване и обзавеждане и ремонтни дейности, ако адаптират работно място за човек с увреждания, допълни тя.

Въпреки всички усилия на социалното министерство за популяризиране на програмите за обучение и заетост, финансирани с евросредства, резултатите са крайно незадоволителни, коментира заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов.

Основен проблем е, че не се работи на терен и в малките населени места, където всъщност са най-тежките проблеми с младежката безработица. Той препоръча да се излезе от големите градове и елитните училища и да се работи по малките градове, където има най-много хора, които не са нито в обучение, нито в заетост.

Според проучване на КНСБ около 60% от младежите не знаят нищо за инициативата Гаранция за младежта. Синдикатът също препоръчва да се постави върху информационните кампании.

През тази година оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ е стартирала 27 процедури. Голямата част от тях са в изпълнение на инициативата Гаранция за младежта за обучение и заетост на младежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още