IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стамен Янев: Сега е моментът да се инвестира в образование и наука

Бавната администрация все още мъчи инвеститорите, твърди изпълнителният директор на БАИ

08:32 | 28.12.16 г. 6
<p>
	Стамен Янев.<em> Снимка: Българска агенция за инвестиции</em></p>

Стамен Янев. Снимка: Българска агенция за инвестиции

Стамен Янев е изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Ведомството има за цел да привлича инвестиции в страната и да работи за положителния имидж на България като инвестиционна дестинация, да подпомага стартиращите проекти и да гарантира успешната им реализация. Агенцията е под шапката на Министерство на икономиката и работата ѝ е насочена към подпомагане на министъра при изпълнението на държавната политика в областта на насърчаване на инвестициите.

Г-н Янев, какви проекти и инвеститори привлякохте през 2016 година?

- Към настоящия момент Българската агенция за инвестиции (БАИ) е сертифицирала 20 проекта на стойност над 320 млн. лв. и се очаква да се открият 4080 нови работни места. Сред фирмите, чиито проекти сме сертифицирали, са “Интегрейтид Микроелектроникс България” ЕООД, “Кока Кола Хеленик Бизнес Сървисис Организейшън” ЕООД, “Луфтханза Техник” и други.

Какви са целите на БАИ за догодина?

- Амбицирани сме до края на годината да сертифицираме поне още 4-5 проекта. Голяма част от тях са в трите основни области, които са приоритетни за страната. Тези проекти са в изпълнение на Иновационната стратегия за интелигентна специализация, която беше приета в края на миналата година и са насочени към автомобилната индустрия, логистиката и аутсорсинг и IT браншът. Ще направим всичко по силите си да сертифицираме  проектните предложения до края на декември, а каквото не успеем, ще бъде включено в плана за 2017 г. 

Прогнозата за 2017 г. е, че агенцията ще успее да сертифицира над 20 проекта за приблизително 400 млн. лв. Предвижда се това да спомогне за разкриването на над 6000 нови работни места. Отделно има още 28 проекта, които са в предварителна фаза и са на обща стойност над 430 млн. лв. Все още има огромна документация, която трябва да получим от компаниите. Трябва да ни предоставят подробни бизнес планове, а също и да докажат финансовите си възможности да осъществят планираните инвестиции. Предстои да ги убедим, че България е тяхното място за инвестиции. Защото те разглеждат и други страни като опция за капиталовложения.

- Кои са най-големите ни конкуренти?

- Най-големи конкуренти са Румъния, Сърбия и някои държави от Централна и Източна Европа като Словакия и Полша.

- Къде е България спрямо съседните ни държави и какви са предимствата и недостатъците на страната ни, когато говорим за привличане на стратегически инвеститори?

- Държа да подчертая, че България е наистина добро място за правене на бизнес. Страната ни е на първо място сред 10 европейски държави по привлекателност за инвестиции в сферата на автомобилната индустрия според проучване на консултантската компания „Колиърс интернешънъл“. Вече е постоянен интересът към производство на части за големите автомобилни концерни в България. През последните пет години агенцията е сертифицирала 9 проекта в автомобилния сектор за над 310 млн. лв. Това е предпоставка да се отворят над 6500 допълнителни работни места.

Има 6 потенциални проекта за следващата година в тази област, като един проект е в процес на сертифициране. Над 100 големи компании са установили у нас производството на компоненти за почти всички автомобилни марки.
„Язаки“ например разглеждаха Сърбия и Румъния, но избраха България. Очакванията са да се наемат 3500 нови работници, които да работят по проекта на „Язаки“ за окабеляването на „Мерцедес“. Причината да спечелим този проект беше, че БАИ заедно с  местната власт много бързо реагира на всички запитвания и успя в много кратки срокове да осигури разрешителното за строеж, което значително улесни процедурата и успяхме да убедим инвеститора, че именно страната ни е подходящото място за този проект. 

Знаете, че заводът за производство на климатични инсталации за някои от най-скъпите немски автомобили, германската компания "Бер-Хелла Термоконтрол" вече работи. В базата, която е първата в новата индустриална зона край Божурище, са инвестирани 40 млн. лв. и вече работят 120 души. Фирмата избра България заради добрия Технически университет, който се намира в София.

- Как се отразява политическата криза в момента на инвестициите? Много икономисти твърдят, че ситуацията в България е некомфортна за бизнеса, защото всява несигурност. Вече имаше заявки за промени в данъчната система например, а нали това е едно от нещата, които привличат инвеститори – предвидима и стабилна данъчна система?

- Гледам на  всичко това като на хипотези, които може да се окажат некоректно формулирани. Президентските избори са мажоритарни и имат съвсем друг тип профил. Това, че една политическа сила ги спечели, само по себе си не е фактор. Мога да кажа, че за сега няма загуба на интерес от инвеститор към България и на този етап няма да има промени в данъчната система.

- Съгласна съм, но БСП е една от най-големите политически партии в страната и те вече многократно заявиха намерението си, че ако спечелят следващите парламентарни избори, които може би ще бъдат през пролетта на 2017 г., ще сменят кардинално модела на данъчно облагане на физическите лица. Плоският данък едва оцеля по време на приемането на данъчните промени за догодина. Как гледат на това потенциалните инвеститори?

- Тук искам да направя едно уточнение. Изразявам личното си мнение на човек, който идва от консултантския бранш. Чисто исторически, колкото и наслоявания да има за едни по-леви или по-социално ориентирани политики, към настоящия момент тенденциите в българското общество не бих казал, че са чак толкова засилени в различните полюси на политическия спектър. Първо, нека видим дали ще се стигне до предсрочни избори. Едва след като те се проведат, ще можем да коментираме в каква посока могат да се развият политиките. На мен ми се струва, че дори и при една силна победа на левите партии ще им е трудно да прокарат политика, свързана с увеличаване на данъчната ставка. Това, смело мога да кажа, че е едно от хубавите неща, които са се случили за последните 10 години и не е редно да бъде зачерквано с лека река. В крайна сметка част от решението за 10-процентния данък е било свързано и с лява политическа формация

- Да, именно по време на кабинета на Сергей Станишев беше сменено прогресивното облагане с единен данък от 10%.

- Това е една подходяща данъчна ставка за българския и чуждестранния бизнес, защото и корпоративният данък е 10% . Така се създават стимули за привличане на инвестиции. Единният налог е предпоставка за изсветляване на бизнеса и икономиката. Считам, че по-силния социален компонент в тази политика е именно нейното запазване, а не в увеличаването на налозите за определени групи хора с определени доходи.

По време на конференцията в Правец споменахте, че скоро предстои среща с голяма американска компания, която е проявила интерес към инвестиции в България. Можете ли да издадете малко подробности?

- Става дума за компания, която е насочена към индустрията, но повече не мога да кажа. Очаквам скоро тяхното финално решение, което да бъде за инвестиция в България.

- Очаквате ли те да са негативно настроени от случващото се в България или по-скоро политическата ситуация не би повлияла на преговорите?

- Очаквам да обсъдим това с тях. Логично е всеки един трус в политическата сфера да рефлектира и в икономическата. Но именно тук е и нашата задача – да работим по-усилено и да убеждаваме всеки един инвеститор, че България е добро място за правене на бизнес и инвестиции.

Навсякъде в Европа, а и не само се счита за абсолютна ценност съществуването и развитието на бизнеса, независимо от политическата ситуация в дадена страна. Надявам се и тук да е така - политическите трусове да не влияят на компаниите и тяхното развитие. Белгия например доста време функционираше без правителство. Не приемам факта, че техния бизнес с бил съществено ощетен от кризата в управлението на страната. Разбира се, винаги политическата стабилност се отразява под формата на по-добри резултати в сферата на икономиката.

Последните две години го доказват. България стои на второ място по ръст на икономиката в Европа. Бизнесът твърди, че през последните 5-6 години българската икономика не е седяла така добре. Това ни дава увереност, че именно усилията на екипа на Министерство на икономиката е създал добри условия за правене на бизнес. Ако създадените правила и мерки са адекватни, би следвало тенденциите да продължат и в следващите години.

Последна актуализация: 08:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
pinoccio
преди 7 години
Какви партизански сериали, бе? Гунди щеше да играе ремсист в "Черните ангели". Какъв футболисти имаше някога, какви ремсисти - нямаше разлика между едните и другите. Сега един партизанлък се вихри в парламента, ама няма кой да играе, футболът у нас загива. Само Джизъса се е татуирал отгоре до долу, ама прилича на чилийски национал - по-добре да иде играе в някой филм за Пиночет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
pinoccio
преди 7 години
Лошото е, че "инвестиции в образование и наука" звучат твърде абстрактно. Говорим за образованието у нас, сякаш то напълно отсъства и ние тепърва ще трябва да вкарваме в учебните програми Вазов, формулите на Виет и невероятните приключения на Владо Кузов в подуенския подлез. Грозната истина е, че самият обществен живот у нас е съсипан, обществената тъкан е проядена като пазарска чанта от 60-те години, а това засмуква като черна дупка всичките му вектори. За цели сегменти на общественото ни устройство фундаментален философски въпрос е - има ли живот преди смъртта. При такова положение инвестициите в образование и наука са като задължение към "Топлофикация", което колкото повече изплащаш, толкоз повече ще има да дължиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 7 години
то не че като беше сръбски турбофолк и партизански сериали по различно :) ... но тогава поне претенции нямахме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
khao
преди 7 години
на БАИ ли си на Х.УИ ли си шеф, ама ще ти издам една тайна дето явно не си е открил още..., по всяко време трябва да се инвестира в образование, това е най важното за една държава :) ... ама чантаджиите дето са ви уредили на държавна работа няма как да го разберете :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още