Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Стаменов: Балансиращият енергиен пазар се оказа неефективен

Евентуално повишение на цената на електричеството няма да се отрази на продуктите на големите производители, смята експертът

За сериозни изкривявания и неефективности на пазара на електроенергия съобщи председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Стаменов пред БНР. Той посочи, че 90% от договорите са по една и съща цена 24 часа в денонощието, което е показател за реалната липса на пазар.

За незащитените потребители, т.е за бизнеса, няма цени на нощна енергия, няма цени за уикенд енергия или за часовете с пиково натоварване, уточни той.

Още по темата
Със старта на балансиращия пазар на електричество от 1 юни е имало часове, за които цената на електричеството е достигала до 2 хил. лева за мегаватчас, когато е използвана енергията от ПАВЕЦ „Чаира“, уточни Стаменов.

За него това показва липсата на баланс, защото в страната има свръхпроизводство на електричество и през нощта се изключват мощности, но в същото време цялото общество трябва да заплаща цената от 2 хил. лева за мегаватчас.

Очакваното повишение на цените на тока от началото на октомври няма да се отрази на цената на продукцията на големите предприятия, защото те работят на пазарен принцип и се конкурират, заяви Стаменов. „Това е разликата между нас и конвенционалните електрически централи и НЕК. Когато нещо им поскъпне на входа, те го прехвърлят като пощенска кутия на изхода“, заяви още той.

Заради ограниченията  на енергийната мрежа предприятията не могат да внасят електричество от други държави в региона, посочи председателят на федерацията на големите индустриални потребители. „Продължаваме да нямаме регионален пазар, да нямаме регионални цени на тока и така се циментира неефективността на нашата електроенергетика“, обясни експертът.

“Само някакви нездрави неща се случват в нашата енергетика и оттам рефлектира върху икономиката“, допълни още Стаменов, сочейки, че „постоянно се оглеждаме в хиперпроекти, които се реализират по максимално непрозрачен начин, максимално неефективно“.

Той препоръча тези практики да бъдат прекратени и да се пристъпи към либерализация на енергийния пазар, както и да се „мисли за повече източници на природен газ и на интерконектори“.

Стаменов не е против развитието на големите енергийни проекти, но те трябва да бъдат максимално прозрачни и икономически обосновани и при спазване на европейското законодателство.

С либерализацията на енергийния пазар цените ще се определят от пазара, а не административно. Няма да се поддържат неефективни мощности и да се търси начин за изкуствено намаляване на цената на електричеството за битовите, т.е. защитените потребители.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 25 септември