IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard&Poor's повиши краткосрочния рейтинг на България, но не по заслуги

Агенцията е сменила методологията си за изчисление на рейтинги и новата оценка отразява промените в нея

15:08 | 10.08.12 г. 2
Standard&Poor's повиши краткосрочния рейтинг на България, но не по заслуги

Агенция Standard&Poor's обяви, че повишава краткосрочния рейтинг на българския държавен дълг с една степен – от А-3 до А-2. Като причина за това се посочват не заслуги на страната или подобрение на позицията й, а смяна в методологията на изчисление на рейтингите, пише Ройтерс.

На 15 май агенцията оповести нова методология за връзката между дългосрочния и краткосрочен рейтинг по държавни и корпоративни облигации. В тази връзка от S&P обясняват, че вдигането на краткосрочния рейтинг „не отразява подобрение на начина, по който оценяваме краткосрочната способност на страната да обслужва задълженията си“.

Рейтингът по дългосрочния дълг е потвърден на ВВВ, като перспективата му е запазена стабилна. Това отразява очакването на S&P правителството да продължи да поддържа благоприятна фискална позиция на фона на продължаващото свиване на разходите и провежданите структурни реформи.

Оценката, която агенцията дава на страната ни, отразява поредицата от силни действия по отношение на фискалната политика на правителството и ниското ниво на държавен дълг. Въпреки очакваното забавяне на икономиката през  тази година страната ни би могла да извлече ползи от подобреното усвояване на средства от европейските фондове и извличането на ползи от членството в ЕС като цяло.

Отрицателни фактори за страната ни обаче остават относително ниския брутен вътрешен продукт на глава от населението и големите дисбаланси в търговията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
gen4o
преди 11 години
Да ама по БТВ съобщиха че Мин.Фин. било по заслуги. Манипулация на простолюдието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
НАИВHИК
преди 11 години
Еваларка, че сте прочели съобщението в оригинал и че не съобщавате колко сме велики:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още