IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станишев: ЕВН влезе в проекта „Горна Арда“ без конкурс

Настоящ и бивш премиер поведоха спор за размера на австрийското участие в каскадата

13:11 | 30.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Станишев: ЕВН влезе в проекта „Горна Арда“ без конкурс

Не е ясно защо енергийната компания ЕВН беше избрана без конкурс за инвеститор и строител в проекта за каскадата „Горна Арда“. Това заяви бившият премиер и настоящ депутат Сергей Станишев при отправянето днес по време на парламентарния контрол на въпрос към премиера Бойко Борисов. Питането беше относно участието на австрийската компания в проекта.

По-рано този месец беше подписано споразумение, с което единствени партньори в проекта останаха НЕК и ЕВН, като се предвижда възможност ЕВН да има 70% участие спрямо досегашните планове за австрийски дял от 30%.

Досега обаче НЕК е вложила много повече средства в „Горна Арда“ от ЕВН, посочи Станишев.

По думите му според първоначалните разчети строителството ще струва около 3 млн. евро на мегават, докато например за АЕЦ Белене тази предварителна цена е около 2 млн. евро за мегават.

Независимо от това, по думите на Станишев, правителството е решило вече да се строи „Горна Арда“, без да има технико-икономически разчети, докато за АЕЦ Белене се искат допълнително такива.

Той допълни, че около три четвърти от територията, на която се предвижда да се строи каскадата, попада в Натура 2000.

На високата цена на строителството на Горна Арда обърна внимание и депутатът Петър Димитров, който е и бивш икономически министър. Той отбеляза, че при този проект може да се влезе в схемата на „Цанков камък“, който започна да се строи при правителството на Иван Костов и многократно се оскъпи.

При отговора си премиерът Бойко Борисов беше лаконичен, отбелязвайки, че още не е твърдо решено какъв ще бъде делът на ЕВН в „Горна Арда“. Това се очаква да стане ясно, след като компанията представи предварителна оценка за общите разходи по проекта.

По думите на Борисов със строежа на „Горна Арда“ помагаме и на Турция, за да бъдат намалени наводненията на нейна територия. В тази връзка Станишев коментира, че всъщност Турция се наводнява от река Тунджа, а не от Арда.

В заключение Бойко Борисов беше категоричен: „Няма да се похарчи за проекта един лев повече, отколкото трябва“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още