IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станишев обеща помощ за тютюнопроизводителите до 2020 г.

Готвят се законодателни промени, с които да се отговори на исканията на стопаните

20:47 | 09.05.14 г.
Станишев обеща помощ за тютюнопроизводителите до 2020 г.

Лидерът на БСП Сергей Станишев обеща помощите за тютюнопроизводителите да бъдат удължени до 2020 г., за да се компенсира липсата на европейски плащания.

"Има политическа воля за национална подкрепа до 2020 г., която да компенсира липсата на европейски плащания", коментирал е Станишев на среща с представители на Националната асоциация на тютюнопроизводителите 2010 и Българската асоциация на тютюнопроизводителите, съобщават от пресцентъра на партията.

Лидерът на “червените” е посочил на срещата, че се готвят и промени в закона за тютюна, които да отразят исканията на производителите. Той е заявил, че е необходима промяна в закона, с която да се въведат ясни правила и регулация в сектора, както при производството, така и при изкупуване и преработка.

“Либерализацията в приетия Закон за тютюна по време на управлението на ГЕРБ не сработи. Появиха се проблеми при изкупуването, влоши се качеството и това доведе до криза с изкупуването през 2013-2014”, коментирал е Станишев.

Според стопаните тютюна и тютюневите изделия дават 50% от всички акцизи и 11% от всички приходи в хазната, докато в други страни-членки на ЕС този процент варира между 3-5 %.

Тютюнопроизводителите обаче се опасяват от новите европейски правила в сектора, с които се въвеждат още по-строги мерки за производството и търговията с тютюн. По думите им бизнесът става “демонизиран” и скъп.

Сергей Станишев е поел ангажимент пред тютюнопроизводителите при изготвянето на бюджета за следващата година да бъдат отчетени “всички интереси и баланси”, тъй като тютюнопроизводството е важен отрасъл за България и е важно той да има  възможност да се развива”.

Според него промяната в акцизите трябва да се прави плавно, за да може и секторът да се приспособява към тях и да се отчита ефекта върху икономиката.

Припомняме, че в началото на годината тютюнопроизводителите проведоха серия от протести заради забавянето на изкупната кампания. В тази връзка от ДПС обещаха законодателни промени, сред които регистър на търговците, които изкупуват тютюна, фиксиране на изкупната кампания – от 1 ноември до 31 януари, задължителни договори за изкупуването на продукцията, включително и колективни договори, и т. н. Заговори се и за въвеждането на минимални изкупни цени, но по-късно идеята отпадна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още