IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станишев: От икономическата криза или ще излезем заедно, или ще потъваме

Неравенството се задълбочава, а все повече хора обедняват, твърди президентът на ПЕС

10:30 | 04.05.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

От икономическата криза ще излезем или всички заедно с навременен план за действие, или ще потъваме. Това посочи в ефира на Нова телевизия президентът на ПЕС Сергей Станишев. Той коментира, че именно това е и линията, която отстояват европейските социалисти.

„Тази криза е симетрична, т.е. всички са под удара – и бедните, и богатите. Ето защо в тази ситуация мерките трябва да бъдат обърнати към бъдещето и да се издават еврооблигации. Така че или ще изплуваме всички заедно, или ще потънем един след друг'', обясни още лидерът на ПЕС и допълни, че  иска да види по-голяма активност на България в тази дискусия.

Относно ролята на опозицията, той заяви, че тя винаги е деликатна в такива ситуации. 

„Мисля, че БСП постъпи правилно като подкрепи въвеждането на мерките срещу коронавируса. Оттам нататък все пак опозицията трябва да спазва някакви основни принципи, тъй като имаше залитания и от страна на правителството.

Очертава се край на извънредното положение, което означава нормална работа на парламента. А там е мястото, където правителството трябва да представи своите идеи и да се срещне с представители на всички политически формации, посочи президентът на ПЕС.

Според Станишев здравните мерки на правителството са правилни и навременни. „Това личи по броя на заразените. В сравнение с другите европейски страни виждаме, че сме доста по-добре. Големият въпрос е за икономическите и социални мерки. За тях, според мен, няма достатъчна комуникация", посочи социалистът. Според него трябва сериозно да се мисли за икономически антикризисен щаб, защото са нанесени тежки щети върху икономиката.

Неравенството се задълбочава, категоричен е Станишев и добави, че все повече хора обедняват.

„Трябва да се мисли много сериозно за истински икономически антитикризисен щаб, защото виждаме, че след месец и половина са нанесени много тежки щети върху икономиката, особено върху малките и средните фирми. Много е ограничен броят на тези фирми, които могат да се ползват от икономическите мерки, като например 60/40 и редица други", отбеляза президентът на ПЕС.

„Трябва да знаем какво искаме, защото много европейски средства в размер на милиарди са достъпни сега. В този момент България трябва да бъде по-активна и да има прозрачност и отчетност, за да може да стигнат пари до повече хора'', отбеляза той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
dikens15
преди 3 години
То и Куборга е международно разпознаваем, но за България направи ли нещо???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
dikens15
преди 3 години
Андрей Слабаков от кои е???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Бивш български евродепутат:В ЕП има само евреи, масони и гeйови...Едното+другото = гаранция за вечно място
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
дали ни харесва или не , станиШЕФ е един от малкото български политици разпознаваем на европейската сцена ... председател е на втората по влияние и големина парламентарна група в ЕС ... дори Бащицата има уважително отношение към него ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
крас
преди 3 години
ДМИТРИЕВИЧ, От това което бръщолевиш е видно, че изобщо не си осъзнал каква е ЦЕЛТА на тези които създадоха ПРОБЛЕМА КОРОНА ВИРУС !Не можем да ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ЖИВЕЕМ ПО СТАРОМУ, Дмитриевич!!Целта на тези които управляват влака е да променим НАЧИНА НА МИСЛЕНЕ и възприемане на света в който живеем. ВИРТУАЛНИЯТ СВЯТ НА ИЛЮЗИИТЕ ЩЕ БЪДЕ ЗАМЕНЕН ОТ РЕАЛНИЯ В КОЙТО ВСЕКИ ЩЕ ПОЛУЧИ ДЪЛЖИМОТО И НИЩО ПОВЕЧЕ. Стига с тези глезотии, с този измислен виртуален свят на печалби в който НЕ СЕ СЪЗДАВА НИЩО РЕАЛНО освен някакви цифри с парични измерители. Не си осъзнал нищо Дмитриевич. Теле си се родил , крава ще си отидеш. От теб и ч***п за зеле не става. В новият свят место за малоумничещи душеприказчици като теб няма. Трябва да се работи и живее в хармония с природата и с уважение към всичко което ТВОРЕЦА е създал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още