IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станишев подкрепи Кристалина Георгиева за еврокомисар, но под условие

Номинацията беше направена на тъмно, смята лидерът на ПЕС

14:50 | 15.08.14 г. 7
Станишев подкрепи Кристалина Георгиева за еврокомисар, но под условие

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев обеща подкрепата си за кандидатурата на Кристалина Георгиева за еврокомисар, ако се реши постът на върховен представител по въпросите на външните работи да се даде на ЕНП. Това обяви бившият председател на БСП в писмо до служебния премиер Георги Близнашки. Социалистът даде да се разбере и че очаква от еврокомисаря да представи публично вижданията си за ресора.

Георгиева беше номинирана за върховен представител по въпросите на външната политика на ЕС от служебното правителство на първото му заседание в началото на август. Ако тя не бъде избрана за поста, ще бъде номинирана за еврокомисар. Тогава Близнашки написа писмо до Станишев, в което поиска подкрепата му за кандидатурата й.

В отговора си до премиера лидерът на ПЕС припомня, че на 30 август Европейският съвет ще обсъди номинациите за трите поста - председател на Европейския съвет, върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и председател на Еврогрупата.

„Ако се вземе политическо решение постът върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност да се даде на ЕНП, то аз с готовност ще подкрепя кандидатурата на г-жа Кристалина Георгиева. За мен ще бъде чест като българин тази позиция да бъде заета от мой сънародник“, пише Станишев.

Той обаче смята, че трябва да станат ясни вижданията на Георгиева по важни теми като политиката на разширяване и добросъседство, конфликтите в Украйна и Близкия Изток и отношенията на ЕС със САЩ, Русия и Китай.

Станишев поставя и друго условие за подкрепа пред Близнашки. Ако постът на външен министър на ЕС бъде даден на ПЕС, българският премиер да подкрепи номинацията на европейските социалисти – италианката Федерика Могерини. В замяна на това Станишев обещава съдействие, за да може Георгиева да получи ключов ресор в новата Комисия.

Според лидера на ПЕС обаче диалогът за това е малко закъснял. В писмото си до Близнашки той показва разочарованието си от това, че номинацията на Кристалина Георгиева не е била обсъдена между основните партии. Станишев дори упреква служебното правителство, че е взело решението за това на тъмно.

„Впрочем, ако се съди по реакциите на ГЕРБ и ДПС, с тях очевидно има политическа договорка, но нейните мотиви и съдържание останаха тайна за обществото“, пише Станишев. Въпреки това той завършва с готовност да участва в търсенето на най-доброто решение за България.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Аз не знам дали е наша работа да предлагаме кандидат за еврокомисар, особено за вънпните отношения, но ако бях на мястото на Юнкер, щях да забраня на българи да заемат комисарски постове. Особено след като знам какви тюфляци пратихме за евродепутати...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Натрий
преди 9 години
А твоето предложение кое е? Говори открито, прочетох ти постовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Аз всъщност не разбрах, защо през целия и мандат имаше толкова висок рейтинг. Всъщност дори да се е появила 1-2 пъти медиите, тя нищо съществено не е направила, което да е станало обществено достояние. Може би някъде из европа е свършила нещо важно и са много доволни от нея, но тук в БГ стана известна с това, че положи безупречен изпит след Р.Желева и ... толкоз. Другото с което си го обеснявам, е че просто нашите местни политици имат толкова нисък имидж, че някой който само си му чувал името може да ги бие в класациите по доверие. Виж това мога да го разбера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 9 години
Кажете ми моля, че не се сещам, като сънародници на Кристалина Георгиева с какво ще я запомним по време на първия й мандат като заслуга съм БГ. Тук няма място да показвате негативното си политическо отношение към Станишев. Него го избраха за шеф на ПЕС (тоест по партийна линия за незнаещите) и нямаше нужда да се обсъжда от цяла БГ. Разбира се, че беше нагласено и подготвено предлагането на Кристалина. Аз ще я запомня с бодрия й тон как арабите ще ни подобрят генофовда и за това, че със стъпването в Аспарухово каза, че няма нужда ЕС да дава пари. Подсетете ме за добри нейни дела към БГ, за да ме убедите, че ще бъде нашия представител. За външна политика да не говорим. Там я няма съвсем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Спящият бик
преди 9 години
" Не, комунист!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Това трябва да се прилага с пълна сила и срещу него. Получи вота на глупаците и престъпниците и взе да поставя условия... Национален предател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Натрий
преди 9 години
Уф, то човек да не му поиска нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още