IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станков: Няма да има "държавни промоции" на храни по Великден

Правителството не може да изиска от търговските вериги да направят намаления, категоричен е земеделският министър в служебния кабинет

11:22 | 26.04.13 г.
<p>
	<em>Иван Станков</em> Снимка: <em>БТА</em></p>

Иван Станков Снимка: БТА

Тази година правителството няма да се намесва на пазара на хранителни стоки у нас по Великден. Промоции на агнешко, яйца и други стоки няма да има. Това заяви днес служебният министър на земеделието и храните Иван Станков пред БНТ.

Той уточни, че кабинетът няма да води никакви предварителни политики по отношение пряка намеса върху цените.

„Проведохме една среща в Пловдив с големите търговски вериги, на която ние им подсказахме, че евентуално намаление трябва да има. Ние обаче не можем да ги задължим да го въведат“, обясни подробно земеделският министър.

Преди седмица служебният икономически министър Асен Василев загатна за намерението на кабинета да съдейства за намаляването и задържането на цените на основните хранителни продукти в дните преди Великден.

Припомняме, че по време на правителството на ГЕРБ Бойко Борисов заплашваше търговците със санкции, ако си позволят „надуване“ на цените по празниците. Миналият Великден дори бившият премиер Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков обикаляха пазарите, за да видят лично как се движат цените на яйцата.

По отношение на споровете между големите търговски вериги у нас и производителите Станков заяви, че министерството ще работи, за да бъдат изгардени по-добри връзки между производители, прекупвачи и търговци.

"Ние се мъчим да изградим една вертикална интеграция между производителите, преработваителите и търговците. Това трябва да стане във всички сектори, за да могат търговците и преработвателите да имат отношение към производителите. Ние се интегрирахме с Европа, но в България сме напълно дезинтегрирани. При нас трудно се случва да успеем да изградим кооперации, съюзи, които да обменят информация по между си и да си сътрудничат", коментира той.

Станков бе попитан и за млечната наредба, която регламнтира употребата на палмово масло, сухо мляко и други млечни заместители в изделията на млекопреработвателната промишленост. Земеделският министър подчерта, че държи да се запази разделението на производителите на млечни продукти на такива, който влагат само мляко и другите, ползващи заместители.  Във връзка с решението на Върховния административен съд, който отмени тази наредба на Министерство на земеделието Станков посочи, че Министерския съвет ще го обжалва.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още