IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стара Загора може да има четири индустриални зони

Изграждането на модерна индустриална зона в града ще бъде механизъм за привличането на качествени инвестиции в региона, заяви министърът на икономиката

16:49 | 01.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Община Стара Загора</em></p>

Снимка: Община Стара Загора

Създаването на модерна индустриална зона в Стара Загора ще бъде механизъм за привличането на качествени инвестиции в региона. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който участва в дискусия за индустриалното развитие на регион Стара Загора с представители на местната власт и бизнеса, съобщават от икономическото министерство.

В кръглата маса участие взеха и кметът на града Живко Тодоров и областният управител Гергана Микова.

Министърът на икономиката изтъкна, че развитието на индустриалните зони в България е важен аспект от успешното стимулиране и привличане на инвестиции в страната ни и подобряването на бизнес средата.

Според проучване на Industry Watch, обявено по време на кръглата маса, в Стара Загора могат да се изградят четири индустриални зони, допълва БТА. 

По време на дискусията е обсъдено и гарантирането в дългосрочен план на квалифицирана работна ръка.

Министър Караниколов посочи, че Министерството на икономиката подкрепя дуалната форма на обучение като плавен преход от обучение към работа, доказал успеха си в страни като Швейцария, Австрия и Германия. Той подчерта, че това е един от начините за осигуряване на подходящи кадри за бизнеса и решаване на проблемите на пазара на труда.

Стара Загора е на трето място в страната по значимост на пазара на труда и има капацитет от близо 400 хил. души, които живеят в региона.

По думите на кмета на Стара Загора проблемите в региона са недостиг на квалифицирани работни кадри, слабо владеене на чужди езици и липса на решение за бъдещето на летището.

Да се създаде логистичен хъб "Загора" на летището, да се намали сивият сектор в икономиката и да се приеме нов Общ устройствен план поиска бизнесът. Мениджърите на фирми настояваха и за по-облекчен визов режим за специалисти от Украйна, Молдова, Бесарабия и Турция.

Министърът на икономиката обеща приемане на нов Закон за публично-частното партньорство, както и ваучери за малките и микрофирми. Той обяви, че скоро в помощ на бизнеса ще бъде и Българската банка за развитие, която ще стане част от икономическото министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още