Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Стартира системата за електронни направления за PCR тест

Хартиените направления ще отпаднат, когато системата заработи безпроблемно

Стартира системата за електронни направления за PCR тест

Снимка: Sumit Dayal /Bloomberg

От днес официално стартира дългоочакваната система за издаване на електронно направление за безплатен PCR тест от личните лекари.

Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева и представител на „Информационно обслужване“ направиха демонстрация в 17 ДКЦ в София.

COVID епидемията ускори пускането на електронните направления, посочи заместник-министърът на здравеопазването в коментар пред журналисти. Тя каза, че засега са включени PCR тестове и диагностиката на коронавирус. 

Хартиеният носител също остава като вариант. По думите на Начева хартиените направления ще отпаднат, когато сме сигурни, че системата работи безпроблемно.

До 11.00 ч. днес са издадени вече над 200 електронни направления, като над 100 лекари са се възползвали от тази възможност. Има много малко области, за които още нямаме информация, че са издадени такива направления, колегите все още се включват, заяви Начева.

Още по темата

Ако пациентът е насочен от лекар, той не заплаща нищо. Ако обаче тестът се прави по собствено желание, ще трябва да си плати, уточни Начева.

Заместник-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов апелира пациентите да не лъжат лекарите за симптомите си, за да получат безплатен PCR тест, защото това ще натовари допълнително и финансово цялата система. Нека не извиваме ръцете на системата за този безплатен тест, каза той.

Въпросът с електронните направления се върти общо взето от началото на епидемията от коронавирус в България досега. Идеята беше личните лекари да могат да дават направления за PCR от началото на ноември. Месеци наред обаче Българският лекарски съюз и Здравната каса не можаха да се разберат дали трябва да има лимити за направленията и за кои тестове - PCR или антигенни, както и каква да е цената им. В крайна сметка от лекарския съюз са постигнали исканията си да няма лимити и цената, плащана от Касата, да е 60 лв.

Така към края на тази година би трябвало личните лекари вече да могат безпроблемно да дават електронни направления за изследвания с PCR тестове за коронавирус.

Това вече е парафирано и в анекса към Националния рамков договор.

Електронното направление е първата и единствена засега малка стъпка към въвеждането на електронното здравеопазване в България. Тази възможност обаче засега е изолирана и няма нищо общо с дълго чаканата Национална здравна информационна система, която би трябвало да обедини всички елементи на е-здравеопазването, включително електронна рецепта, електронно пациентско досие, регистри и др.

По статията работи: автор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Хоум офисът и онлайн обучението вдигнаха двойно цените на лаптопите