IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартира вторият опит на Агенцията за приватизация да продаде "Товарни превози"

Този път критериите за търсения бъдещ инвеститор са значително занижени

14:25 | 16.11.12 г. 1
Стартира вторият опит на Агенцията за приватизация да продаде "Товарни превози"

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) обяви нов конкурс за продажбата на 100% (2 325 087 дяла) от капитала на “БДЖ – Товарни превози” АД, София , собственост на “Холдинг – БДЖ” ЕАД, съобщиха от приватизационното ведомство.

Конкурсната документация, която не съдържа информационен меморандум, може да се вземе от агенцията в срок до 30 дни от датата на обнародване на решението в Държавен вестник. Самият срок за подаване на обвързващите оферти изтича на 82-ия ден от датата на обнародването на решението.

Депозитът за участие в конкурса е в размер на 20 млн. евро. 

От писмото, разпросранено от пресслужбата на агенцията, става ясно, че критериите, които държавата, в лицето на АПСК е възложила за търсенето на бъдещия инвеститор за значително занижени.

Сред основните изисквания към кандидатите са те да бъдат стратегически инвеститори и през последните десет години да осъществяват железопътни превози на товари с наличен лиценз. Друго изискване е размерът на приходите от дейностите за всяка от последните три финансови години да възлиза минимум на 100 млн. евро.  Съгласно конурсните правила на предишния опит за раздържавяване на "Товарни превози" сумата беше 400 млн. евро.

Кандидатите трябва да отговарят и на изискванията за финансов инвеститор. Необходимо е да управляват финансови активи или да притежават дялови участия в други дружества на обща стойност не по-малко от 400 млн. евро за всяка от последните три финансови години. Припомняме, че при първия опит на АПСК да продаде дружеството, изискванията за финансов инвеститор посочваха, че той трябва да управлява финансови активи на стойност не по-малко от 1 млрд. евро.

До участие в конкурсната процедура не се допускат консорциуми, офшорни дружества, както и лица, които имат непогасени, изискуеми  публични задължения към българската държава, лица, които са в ликвидация, лица обявени в несъстоятелност или са в производство за обявяване в несъстоятелност, както и лица осъдени за банкрут.

Припомняме, че при първия опит за продажбата на "Товарни превози" беше неуспешен, тъй като не се появиха достатъчно кандидати, които да отговарят на условията на конкурсната процедура. Ведомството тогава реши да прекрати процедуратаа коментарите бяха, че критериите пред потенциалните купувачи са много завишени.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
amanotumnici
преди 11 години
разчистват пътя на Котараците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още