IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартъпи и МПС ще получат 210 млн. лева за инвестиционно и оборотно финансиране

ЕИФ и УниКредит Булбанк подписаха гаранционно споразумение за предоставяне на заеми при намалени изисквания за обезпечение и без гаранционна такса

13:15 | 04.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Европейска комисия</em></p>

Снимка: Европейска комисия

УниКредит Булбанк ще предостави 210 млн. лева на български компании за инвестиционно и оборотно финансиране. Кредитите ще са с преференциални условия – с намалени изисквания за обезпечение и без гаранционна такса. Това ще стане, след като банката подписа гаранционно споразумение с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) за увеличаване на кредитирането на стартъпи и малки и средни предприятия (МСП), съобщи пресцентърът на УниКредит Булбанк.

Схемата с гаранциите ще е с продължителност на действие три години, а 50% от кредитния риск на предоставяните инвестиционни и револвиращи оборотни кредити ще бъде гарантиран по силата на програма COSME.

Гаранционна схема COSME е подходяща за всички малки и средни предприятия, които работят в широк спектър от икономически сектори. Фокус в програмата са и стартъп компании, които са в начален етап на развитие и се нуждаят от финансиране за своята дейност чрез конвертируем заем.

„Радваме се, че УниКредит Булбанк е предпочитан партньор на Европейския инвестиционен фонд. Гаранционното споразумение ще ни даде възможност за допълнителна подкрепа на българския малък и среден бизнес. Този бизнес сегмент се адаптира по-добре към променящите се пазари, притежава голяма и креативност и гъвкавост и допринася значително за цялостната икономическа среда. Смятаме, че с партньорството ще стимулираме предприемачите да развиват нови проекти не само на местни, но и на други европейски пазари“, коментира Теодора Петкова, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Според главния изпълнителен директор на Европейския инвестиционен фонд Пиер Луиджи Джилберт рамковото гаранционно споразумение с УниКредит Булбанк ще подобри условията в приблизително хиляда малки и средни компании, които търсят финансиране на техните бизнес планове, като фокусът ще е върху  стартъпи.

“Споразумението ще засили конкурентоспособността на фирмите, които са най-важният сегмент от българската икономика, двигател на икономическия растеж и разширяването на работни места и иновации“, каза.Джилберт.

Investor.bg припомня, че споразумението за финансиране се прави благодарение на гаранцията, предоставена от COSME и Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), създаден по силата на Плана за инвестиции за Европа. Целта на ЕФСИ е да подпомогне финансирането и прилагането на продуктивни инвестиции в Европейския съюз и да се осигури нарастването на достъпа до финансиране.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още