Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Стартът на електронната здравна система се измества за 2022 г.

Кабинетът отпусна допълнително 2 млн. лв. за изграждането на Националната здравна информационна система

Стартът на електронната здравна система се измества за 2022 г.

Снимка: Pixabay

Още 2 млн. лв. налива правителството за дългоочакваното електронно здравеопазване.

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи в размер на 2 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г., с цел изпълнение на част от дейностите по „Доизграждане на Националната здравна информационна система (НЗИС) – етап 1 и етап 2“.

Допълнителният ресурс ще бъдат използван за развитието и надграждането на Националната здравна информационна система с нови функционалности чрез използване на нови здравни технологии в областта на електронното здравеопазване, което е от изключителна важност за подобряване на качеството и ефективността в сферата на здравеопазването, посочва се в решението на кабинета от днес. 

Още по темата

Досега общо средствата за изграждането на Националната здравна информационна система са 12 млн. лв., осигурени по европрограми.

Сега здравният министър Кирил Ананиев обещава електронната система да е готова през 2022 г., което на практика е ново отлагане. Само преди два месеца Ананиев докладва, че е изготвен графикът за изграждане на Националната здравна информационна система, като целта е работата да бъде приключена до края на ноември, а в началото на 2021 г. да имаме електронно здравеопазване.

Припомняме, че здравното министерство подписа меморандум с „Информационно обслужване“ АД и сдружение Българска аутсорсинг асоциация за изграждане на ключови системи за електронното здравеопазване“. Това са електронната рецепта, електронното направление, електронното досие, ключови регистри, система за проследяване и анализ и лекарствата и информационна система за диагностициране и лица под карантина.

 

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Защо Законът за съдебната власт получи вето?