Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Стефан Янев: Досегашното управление бе и некомпетентно, и корумпирано

В нашата система имаше елементи на дълбоко вкоренени корупционни практики, твърди служебният премиер

Стефан Янев: Досегашното управление бе и некомпетентно, и корумпирано

Служебният премиер по време на пресконференция в МС. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Досегашното управление бе не само некомпетентно, но и корумпирано. Малки хора, които не са имали необходимата експертиза, са взимали решения при предишното правителство. Това е много лоша практика, имало е системен безпорядък и корупция, маскирана в законосъобразна форма. Това каза пред БНТ служебният премиер Стефан Янев.

По думите му проблемът с корупцията вече е наднационален, а не национален.

„Оказа се, че в нашата система имаше елементи на дълбоко вкоренени корупционни практики. Корупционните практики се създават отдолу нагоре, а когато правилата и регулациите на държавата налагат, обикновените граждани също са принудени да корумпират“, каза премиерът.

Още по темата

Той поясни, че предишните управляващи целенасочено са създавали схеми, „които нарекохме почти законна корупция“, насочвайки милиарди левове в сметки, които не произвеждат добавена стойност. В същото време в кризата малкият и средният бизнес не получават подкрепа, каза Янев.

По думите му кабинетът е заварил не само хаос, а функциониране на основни институционални представителства по странен начин. Вземането на решение е ставало с малки групи от хора, без да се ползва експертизата на специализираната администрация. Това е тип управление, което не отговаря на стандартите и потребностите на хората, каза премиерът. Запитан на какво точно се дължи това, той бе категоричен, че не е виновна нормативната рамка, а по-скоро лошата практика – в начина на взаимодействие на агенциите и министерствата.

"Хората излязоха на улиците, защото бяха недоволни от това управление, от начина, по който се управляват обществените средства", подчерта служебният премиер. Тези протести показаха и елемент на узряване на българската демокрация - тоест това бе моментът, в който гражданите най-после разбраха, че управлението зависи от тях, категоричен е Янев.

Самите граждани трябва да налагат своето мнение и да поставят дневния ред пред политическите партии, смята служебният премиер.

Целта ни не е само да търсим проблеми, а да ги вадим. Това, което сме направили до момента, е изваждане на най-големите проблеми, които са фрапиращи, обясни Янев.

За подслушванията той коментира, че тази информация по закон може да бъде предадена само и единствено в парламента на специализирана комисия.

Нашият проблем, на нашето общество е, че хората приемат управлението като нещо дистанцирано. Тази дистанцираност трябва да бъде преодоляна. Хората са факторът, който определя управлението. Те не са субект, подчерта служебният премиер.

На въпрос за мащабните рокади по върховете на властта Янев каза: „Принципът за назначенията и уволненията винаги е бил един - професионализъм. Ако се наложи, ще има още уволнения“. Професионализъм и лоялност към държавата, не към някой на позиция, ако добросъвестно всеки новоназначен не я проявява, ще бъде освобождаван, посочи още Янев.

Служебният премиер призна, че и неговият кабинет прави грешки. „Разбира се, че виждаме грешки на служебния кабинет - те са навсякъде. Ние сме хора и грешим. Нашите грешки ги изправяме в движение и продължаваме напред.“

Служебният премиер коментира и съмненията около назначението на новия директор на НАП Румен Спецов. Тече проверка, ако има резултати, господин Спецов както е бил назначен, така ще бъде уволнен, заяви Стефан Янев.

По въпроса за съветника на президента Пламен Узунов и видео клиповете с него, Янев обясни: Говорил съм с президента и съм казал какво е моето отношение. Президентът е в преки служебни отношения с господин Узунов и въпросите трябва да бъдат отнасяни към него.

Във връзка с утрешната среща с премиера Зоран Заев и сложните отношения България - Република Северна Македония в контекста на предстоящата визита на премиера на западната ни съседка Стефан Янев коментира: „България не е в ситуация да прави компромиси с позицията си по темата за Република Северна Македония.“

„Не мисля, че България в момента е в ситуация да отстъпи или да прави компромиси с позицията си. Заев го очакваме утре, аз съм му предложил да седнем по добросъседски, да разговаряме и да търсим решение, може би в близките месеци. България няма да отстъпи от позицията си“, категоричен е служебният премиер.

„Не, България няма да одобри преговорната рамка в досегашния й вид, тъй като в момента нашите условия са под егидата на тази рамка, която дава парламентът. Тази позиция е последователна, заявена многократно и ясно и се решава в политически диалог между нашите страни“, допълни още Янев.

„Не е полезно за ЕС този нерешен проблем да влиза в европейското семейство“, заяви Стефан Янев.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
1
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Наистина е голям Т ъ п ак. Радевче н ищ ожно
1
 
1
 
3
petrg5s до: Money
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Изобщо не прави моята грешка да се връщаш.Бг е тотална *** и ГЕТО в момента.Но най зле е матряла.Вероятно средното IQ в момента е под 80.Колкото до парашутистите ,едва ли ще ги видим вече след този месец на тотално осиране от тяхна страна.То не бяха чистки ,то не беше чудо.А по закон са там САМО и ЕДИНСТВЕНО за да проведат следващите избори
1
 
1
 
2
Money до: petrg5s
преди 1 месец
> момче,до месец никой няма и да те помни веАма не ясно. Президентът цели да въведе специален про-путинистки режим като се възползва от политическия хаос. Не ги подценявай тези. А и мушмуроците дето направиха сегашната идиотия възможна... мани, мани... ;-)Без майтап, започвам да мисля, че никога няма да се върна в България... дано греша, де
4
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
*** наглите комунистически ***.Не стига че са парашутисти,не стига че никой не ги избирал,не стига че имат под 8% подкрепа, ми и оценки тръгнал да дава тъпака.Даже вчера и сами си правеха самооценка служебното правителство видиш ли хаха.Аве ей момче,до месец никой няма и да те помни ве

Още от Икономика и политика
Здравното министерство прекратява договора с „Главболгарстрой“ за детската болница