Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Стефан Янев: Икономиката на България през последните 6 месеца се развива добре

Няма промяна в българската позиция за Република Северна Македония, заяви премиерът пред 47-ото Народно събрание

Стефан Янев: Икономиката на България през последните 6 месеца се развива добре

Снимка: БГНЕС

Икономиката на България през последните шест месеца се развива добре, позитивно. Това каза служебният премиер Стефан Янев от парламентарната трибуна по време на първия блиц контрол в рамките на 47-ото Народно събрание.

Той отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС Делян Добрев за ниския икономически растеж на страната, съобщава БТА. По последни данни на Националния статистически институт икономиката на България през третото тримесечие се е разраснала с 0,6% на тримесечна база, но с 4,6% на годишна.

„Сравненията на база тримесечие и моментна снимка не са най-точният показател. На годишна база тези цифри стават съвсем различни“, посочи Янев. Той каза, че в началото на 2020 г. икономическият растеж също е бил позитивен. По думите му прогнозите на експертите са, че на годишна база растежът ще е съизмерим с европейския - около 4 на сто. По-късно в изказването си той уточни, че данните на НСИ и на БНБ са за 4,6% растеж. 

Още по темата

Служебният премиер коментира, че ефектът върху икономиката от високите цени на електроенергията е видим не само в България, но и навсякъде в Европа.

На коментар на Добрев за външния дълг на страната Стефан Янев заяви: „Задължение на парламента е, когато дебатира бюджета за 2022 г., да реши какъв дълг е необходимо да се поеме и кое е най-правилното решение“.

Няма промяна в българската позиция по отношение на Република Северна Македония. Няма нещо, което обществеността да не знае. Позицията ни е постоянна и неизменна, заяви още в отговор на въпрос Стефан Янев.

„Нашата позиция е, че РС Македония и страните от Западните Балкани заслужават своето европейско бъдеще. България целенасочено през годините е давала своя принос да могат тези държави да извървят своя път към европейското бъдеще. Конкретно по отношение на РСМ, имаме подписан договор за добросъседство, който е ясен“, допълни той, цитиран от БГНЕС.

На вчерашното си заседание служебното правителство реши, че България няма да променя позицията си относно започването на преговори за членство в ЕС на РСМ.

Според приетото решение България ще се придържа към Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. във връзка с разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония и Република Албания, както и към Рамковата позиция относно европейската перспектива на Република Северна Македония и Албания, приета от МС на 9 октомври 2019 г. и подкрепена с декларацията на НС от 10 октомври 2019 г.

"За България определящ остава основополагащият принцип на собствените заслуги на всяка отделна страна кандидат. Българската страна счита, че Албания е готова за напредък по пътя към ЕС, като има готовност да подкрепи приемането на Преговорната рамка за страната и провеждането на първа Междуправителствена конференция", е позицията на българското правителство.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
преди 5 месеца
***.Че седнал и да се хвали с 4.6% растеж за тримесечие, в което Гърция например отчете 13.3%.Предвид ниската база , която беше третото тримесечие на миналата година, и като имаме предвид силният туристически сезон и силната земеделска реколта през тази година, тези 4,6% са направо излагация...
0
 
3
 
2
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Не се е разраснала икономиката, а се е разраснала ИНФЛАЦИЯТА. Това разрастване което отчитате е отражение на инфлацията, а не някакъв реален ръст.
1
 
3
 
1
преди 5 месеца
Стефан Янев: Икономиката на България през последните 6 месеца се развива добре. Както и дълговото бреме. И то натежава. С 2 думи, работата се развива като мъжку праси..

Още от Икономика и политика
Регионалният министър иска преоформяне на договорите за строеж на "Хемус"