Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Стефан Янев очаква от партиите ясно коалиционно споразумение

Коалицията дава възможност за ясни правила и носене на отговорност от политическите субекти, заяви служебният премиер

Стефан Янев очаква от партиите ясно коалиционно споразумение

Стефан Янев Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Стефан Янев заяви, че очаква от партиите да си взаимодействат на базата на коалиционно споразумение.

Очаквам партиите да намерят начин и възможност да строят техните взаимоотношения на базата на публично коалиционно споразумение, което да има ясно разписани правила и отговорности, каза служебният премиер в началото на заседанието на правителството.

По думите му от политическото говорене думата коалиция се заменя с термини с неясно съдържание, например обединение, който не предполага ясни правила на взаимодействия. 

Още по темата

Янев посочи, че макар и натоварена и с негативи в последните години, именно коалицията дава възможност за ясни правила за вземане на решения и носене на отговорност от политическите субекти.

Политическите сили, представени в парламента, до голяма степен припознаха призивите за диалог, за смислени политически действия и взаимодействия, припознаха необходимостта от сформирането на устойчив и ефективен кабинет, на базата на ясни цели и приоритети в интерес на българските граждани", посочи той положителните страни.

По думите му бяха възприети посланията за необходимост от адекватна политика в различни обществени сфери - в образованието, борбата с корупцията, развитие на икономиката, за борба с демографската криза, от финансова децентрализация и повече правомощия на местната власт.

Време е от политическо говорене да се премине към политическо действие, от което ще проличи готовността на политическите сили да работят в обществен интерес. Ще проличи и дали могат да гарантират на българските избиратели, че не се прави опит за възпроизвеждане на стари и компрометирани модели на поведение, коментира Янев, преди да призове за коалиционно споразумение.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Веселина Йорданова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков подаде оставка