Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Стефан Янев: През май състоянието на бюджета беше много притеснително*

Установено е системно несъбиране на данъчни постъпления, подчерта служебният премиер

Стефан Янев: През май състоянието на бюджета беше много притеснително*

Снимка: БГНЕС

През май картината по отношение на държавните финанси беше меко казано притеснителна. Това каза в Народното събрание служебният премиер Стефан Янев по време на изслушването си в парламента за състоянието на държавната хазна.

„Установено е несистемно събиране на данъчни постъпления, премахнат е последващ контрол на фирмите в страната, което позволява да се натрупат огромни дефицити в системата. В първите дни на служебното правителство установихме, че голяма част от възможността за преструктуриране на бюджета за разходи, които не са заложени в закона, е бил изразходван в първите четири месеца на годината. За мерките 60/40 и допълнителните 50 лв. към пенсиите, както и парите, заложени в държавния бюджет за цялата година, бяха изразходвани към април и края на май", обясни Янев.

Той отчете, че през април са изразходвани 117 млн. лв. за мярката 60/40, 120 млн. лв. са отишли за мерки по заетост, а 22 млн. лв. - за БНТ и БТА.

„За да продължим през месец юни, юли, август беше направено преструктуриране. По отношение на приходните агенции започнахме проверка за концентрация на публични средства – установихме фирмите, които са получили такива средства – знаете вече 3,4 млрд. лв. са били разделени межу 7 дружества. Започнахме проверки на фирмите и подизпълнителите, за да се засили контролът. Установено е огромно разходване на държавен ресурс за ин-хаус поръчки. Рекордьор е АПИ", припомни премиерът.

Още по темата

Той отново съобщи, че в периода 2017-2020 г. НАП е отписала 10 млрд. лв. несъбрани задължения. Най-големият длъжник е натрупал 161 млн. лева задължения. От Агенция "Митници" очакваме събираемостта да е над 1 млрд. лв. допълнително до края на 2021 г., каза още Янев.

„Направихме необходимото да подобрим приходите, да запазим финансовата стабилност, за да може парламентът да вземе решение за преструктуриране на бюджета", допълни служебният премиер.

Той благодари за възможността да се яви пред депутатите и да отговори на запитванията им и добави, че въпросите, свързани с финансовото и икономическото състояние на страната, са едни от най-важните.

От "Има такъв народ" попитаха какво налага в бюджета да бъдат заложени избори "2 в 1" и с кои партии е била обсъдена актуализацията на бюджета. Служебният премиер отговори, че промените в разчетите са обсъдени със социалните партньори, а вероятността за избори "2 в 1" не е въпрос на политическо решение. „Бюджетът е заложен така, че да има достатъчно пари и за двата сценария. Моля, не влагайте политически контекст", призова Стефан Янев.

Депутатът от ДПС Петър Чобанов попита дали държавата е редовен платец и дали ще продължи да бъде такъв.

„Важно беше да се каже, че почти всички резерви от предходния бюджет бяха изчерпани и актуализацията трябваше да бъде направена много по-рано, когато имаше редовно правителство. Има ли рискове бюджетите на някои министерства да останат недофинсирани в края на годината? Колко от договорите, за които споменахте, ще бъдат платени, тези, които няма да бъдат, ще имат ли неустойки, има ли ресурс и за това? Питам, защото забавяне на плащания по договори задейства верига от събития и това означава, че подизпълнителите няма да получат своите средства. Колко очаквате да бъде дефицитът на начислена основа?“, попита още Чобанов.

Служебният премиер му отговори, че е много важно държавата да продължи да бъде редовен платец. „Предложението за промяна в бюджета включва дефицитът е под 3%. Добре е тази актуализация на бюджета да е предложена от редовно правителство, съгласен съм с вас, но ако не се предложи сега, всички социални плащания наесен няма откъде да дойдат", заяви Стефан Янев.

Той добави, че днес предстои Министерски съвет да разгледа на извънредно заседание актуализацията, така че промените в бюджета да бъдат внесени в най-скоро време в Народното събрание. 

Относно работата на Министерство на финансите, Янев добави, че за ин-хаус процедурите са били направени специални предложения, за да се одобри подходът и режимът на работа на задаване на този тип процедури по запазване на принципите, залегнали в Закона за устройство на територията. Специални указания са дадени и към Агенцията по обществени поръчки, за да се спре изразходването на обществен ресурс без цели и посоки, каза Янев.

По отношение на борбата с корупцията и казуса със закона "Магнитски", Стефан Янев предупреди, че служебното правителство е успяло да направи някои важни стъпки, но липсва нормативна база, която да казва ясно какво трябва да се прави, когато получим санкционен режим от друга държава, посочи Янев. "Адресирането на този въпрос е към пленарна зала", каза премиерът.

В изслушването на служебния премиер се включи и бившият финансов министър, сега депутат от ГЕРБ, Кирил Ананиев. Той защити наследството, което е оставил на служебния министър на финансите Асен Василев, и подчерта, че в залата днес са се изговорили много „неистини“. Ананиев припомни встъпителните думи на Василев при поемането на поста, когато служебният министър похвали предшественика си за добре свършената работа и преструктурирането на разходите, така че бюджетът да може да поеме поне до септември допълните харчове, нужни за мерките 60/40, пенсиите и възнагражденията на медиците, работещи на първа линия.

Ананиев припомни, че към края на април бюджетът дори е бил на излишък и е предал финансите на страната в много добро здраве, с най-ниско ниво на дълг и с най-стабилна фискална политика от останалите страни в ЕС.

„Фискалният резерв бе в размер на 8,8 млрд. лв., а държавата имаше кешова маневреност за посрещане на допълните разходи. Това обаче не се хареса на създателя на служебния кабинет, а г-н Василев обърна палачинката и смени версията си. Изведнъж се оказа, че нашият бюджет не е толкова добър“, каза Кирил Ананиев.

Според него служебният кабинет извършва измама, твърдейки, че сегашното, вече добро, положение на бюджета е заслуга само на министрите на Румен Радев, само 2 месеца след встъпването им в длъжност.

„Няма толкова наивни хора, които да повярват, че само за 50-60 дни могат да бъдат събрани 2 млрд. лв. допълнително. Истината е, че към края на април данъчните и неданъчните приходи нарастват с 2 млрд. спрямо миналата година, която беше кризисна, а през май увеличението вече е с 3,1 млрд. лв. От началото на годината фискалният резерв се движи между 8 и 9 млрд. лв.“, каза Ананиев.

Той добави, че потвърждение на всичко изнесено като факти от него, може да бъде намерено и в това, че международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB’ с положителна перспектива.

*Обновено към 12.02 ч.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 22 септември