Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Стефан Манов: Звено на ДАНС филтрира гласовете от вота в чужбина

Трябва да се направят промени и професионалисти с мениджърски опит да влязат в ЦИК, съветва зам.-председателят на Обществения съвет към Комисията

Стефан Манов: Звено на ДАНС филтрира гласовете от вота в чужбина

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Забавянето в съобщаването на резултатите от гласуването в чужбина е заради част от Централната избирателна комисия (ЦИК), която обработва получената информация от секциите. Въвеждането на машинния вот за предсрочните парламентарни избори до голяма степен е анулирало значението на контролирания вот. Това обясни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Стефан Манов, зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК.

Още по темата

Според него няма проблеми с отчитане на изборите от чужбина, като единственото забавяне е с потвържденията за приемането на протоколите от ЦИК.

„Това се случи в доста държави. Проблем е звено в ЦИК, което получава сканираните протоколи от близо 800 секции в чужбина, и това звено е било доста неефективно. Това звено е екип от двадесетина човека на ДАНС – те работят във входящ информационен пункт, в който влизат протоколите и цялата кореспонденция между секционните избирателни комисии (СИК) и ЦИК е филтрирана от него, разкри Манов. – Съществуването му беше държано дълги години в тайна. Възниква въпросът на какво правно основание тайните служби се намесват в изборния процес. Не е нормално хората дълго време да стоят в една неизвестност, а така се стоварват негативи върху ЦИК и изборния процес.“

Той потвърди, че няма яснота защо това се случва.

„Този начин на функциониране е от години. Под натиска на изборните доброволци от чужбина тези неща станаха малко по-ясни. Общественият съвет към ЦИК ще обсъди това на днешното си заседание“, информира експертът.

Манов изрази притеснение, че „елементи извън прозрачността на Изборния кодекс се месят в изборния процес“.

По думите му около 150 хиляди – 160 хиляди българи в чужбина са упражнили правото си на глас. Той пресметна, че това е значителен спад от редовните избори на 4 април тази година, когато участвалите във вота са били 180 хиляди.

„Нарастването на броя избирателни секции не беше свързано с нарастване на вота, а по-скоро с по-спокойни избори“, отбеляза Стефан Манов.

Той потвърди, че машините за вота са били достатъчно надеждни, имало е и резервни машини в РИК, които да се използват, ако възникнат технически неизправности.

„Убедихме се какъв огромен проблем решиха машините – за купения и контролиран вот. Отчитането на купения вот става със снимка в тъмната стаичка, което не може да се направи пред машината“, каза Манов и добави, че ниската избирателна активност на места, където има подозрения за контролирано гласуване, се дължи на невъзможността да се отчете купеният вот.

Той обясни, че обработката на документите също става много бързо в сравнение с вота с хартиени бюлетини, като се избягват грешните и подправени протоколи.

„Цялата лоша картина на българските избори, в които няма доверие, че вашият вот реално е отишъл за окончателния резултат на изборите, вече не съществува“, е категоричен експертът.

Запитан защо е било забавено въвеждането на машинния вот, Манов коментира, че това е било заради „партиите, които разчитат на контролирания вот, и в миналото бяха най-много против“. Вече няма как да се случи и подправянето на протоколи, което оказва голямо влияние на местни избори, добави той.

Манов потвърди, че все още има проблеми с машинния вот – закъсняла информационна кампания и трудности, които са срещнали някои от възрастните хора.

Той е на мнение, че трябва да се направят промени ЦИК и да се върви към професионален принцип на работа. „ЦИК, която е на партиен принцип, има слаб капацитет и работи тромаво за колективните решения заради различните партии“, убеден е той и препоръча професионалисти с мениджърски опит да влязат в Комисията.

Стефан Манов съветва да се направят промени в Изборния кодекс – да се свали границата от 300 души на 150 за употребата на машини в секция, а в чужбина машините да се увеличат на 600-700.

„Време е да се оформи район за избирателите в чужбина, както и отделен РИК, което ще свали и напрежението в ЦИК“, надява се експертът.

Гарантират ли машините честен вот? Как преминаха изборите във Франция и как ги коментират френските медии?

Повече за гласуването на българите в чужбина и машинния вот може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 26 октомври