IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стефан Софиянски: Защо никой не ревизира двата фалита на България след 1990 г.?

Бившият служебен премиер попита защо не се проверяват сделките, чиято давност не е изтекла

11:06 | 15.11.17 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Защо никой не ревизира двата фалита на България след 1990 г., риторично попита бившият столичен кмет и бивш служебен премиер Стефан Софиянски.

"Не го правят, защото тогава всички бяха от една партия. Всички бяха БСП, и Бойко Борисов, и Корнелия Нинова", заяви той пред bTV.

Повод за неговото изказване е исканата от ГЕРБ промяна в Конституцията за разследване на приватизацията.

Изменението ще бъде в член 31 от основния закон, като се създава алинея 8 с текст: "Не се погасява по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за тежки престъпления, извършени по повод приватизацията в периода 1992-2017 г.".

Бившият служебен премиер припомни двата фалита от близкото минало на България.

"Първият фалит беше по време на Андрей Луканов, когато българският лев се обезцени и се направи мораториум и спряхме да плащаме външния дълг. Вторият беше по времето на Жан Виденов, когато имаше 240% инфлация и когато държавата през БНБ фалира осем банки, а ние сега плачем за КТБ", припомни Стефан Софиянски.

Той е на мнение, че спорът за корупцията и приватизациите в държавата идва, защото и БСП и ГЕРБ се сетили, че в последните години единствено те са били на власт.

"Като видяха, че борейки се срещу корупцията се борят срещу собствената си корупция, решиха да пренесат периода по-назад", обобщи Софиянски.

Софиянски смята, че с ревизията на приватизационните сделки остават два въпроса.

Първият от тях е защо премиерът Бойко Борисов не я е започнал още през 2009 г. Вторият въпрос според него е защо не се ревизират първо сделките, чиято давност не е изтекла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 10 rate down comment 1
panther
преди 6 години
Като се има предвид че герм и бсп изглежда са се споразумели по темата има голям шанс някой да буде хвърлен на лъвоевете (евродепутатите + народа) за да се отклони вниманието от текущите проблеми.И най-вероятните кандидати са "бивши" политици (вече не особено активни), известни в цялата страна като големи крадци, и без сериозни връзки с бсп и герб. Нормално е да има притеснени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
"...Не поемаш ли поне моралната вина Софиянски"Хаха... Всичко, което си написал е вярно, но всъщност едни от най-наглите и противни кражби се извършиха с подведомствените на Столична община активи точно по времето на "светата троица" - Стефан Софиянски, Антоан Николов и Любомир Павлов - Пъпката... Далаверите с общински имоти, Общинска банка, харизани на седесарски активисти терени, които сега носят милиони... А Софиянски засега поема само вина и ракии от отбрани селекци на Поручик Чунчево.... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 6 години
Ми лошо нема - да разследват и фалитите! И Софиянски беше премиер, после доста време беше кмет на София - не е бил безгласна буква, и СДС имаше три правителства - що не ги разследваха? Ама немаха време - беха заети с приватизацията... некои техни активисти си легнаха вечерта с жълти хавлиени чорапи и рошави, немити бради, а се събудиха бизнесмени с вратовръзки "Армани" и мерцедеси в гаража... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Иване , друга плоча немаш ли бе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
Иван Митев
преди 6 години
Реално няма обществена полза от представяне на подробности за съответни последици без да се зачита водещият причинител.Истината е, прилаганата грешна парична политика е водещия причинител за сегашните злокобни проблеми. Преди всичко друго, за просперираща държава е необходимо подобрението на паричната политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 13
majnata
преди 6 години
Неистовите опити на Стефчо да излезе от нафталина !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още