Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Стела Балтова: Чака се разрешение от ЕК за част от 70-те млн. лева за туризма

В актуализирания бюджет не беше посочено как да се разходват средствата, отне време и консултации да съгласуваме процедурите, съобщи министърът на туризма

Стела Балтова: Чака се разрешение от ЕК за част от 70-те млн. лева за туризма

Протест пред Министерството на туризма. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Осигурени са 70 милиона лева за сектор туризъм, но се наблюдава забавяне от правна и финансова гледна точка как тези средства ще бъдат разпределени. Една част от тях, около 30 милиона лева, е държавна помощ и за нея трябва разрешение от Европейската комисия. Това обяви по БНТ служебният министър на туризма Стела Балтова.

Коментар какви мерки ще бъдат предприети в подпомагане на туристическия бранш тя направи след вчерашните протести на туроператорите. От бранша се оплакват от липса на средства от правителството за ликвидност и възстановяване на парите на клиентите им.

Балтова обясни обаче, че за втората част от предвидените средства за подпомагане на туризма – 30 милиона лева, посочени като безвъзмездна помощ, няма все още ясен план как да бъдат разпределени.

Още по темата

„Отделно други 6 милиона са предвидени за туроператорите“, посочи министърът и потвърди, че за тях „вече е разработено и съгласувано необходимото“, но след решението за разпределението на средствата се чака съгласие от всички институции.

„Празнината, която беше допусната с актуализирания бюджет, да не бъде посочено как точно да бъдат разходвани средствата, отне време и консултации, за да съгласуваме тези процедури“, поясни Балтова.

Министърът смята, че решение за затваряне на държавата в пандемичната ситуация могат да вземат само здравните власти.

„Решението на зеления сертификат е съгласувано с туристическия сектор, направени са неколкократни срещи и мярката е подкрепена от бизнеса“, напомни Стела Балтова.

Тя потвърди, че 72% са преболедувалите и ваксинирани в Министерство на туризма.

„В постоянна връзка сме с туроператорите от дестинации, от които се очаква да дойдат чуждестранни туристи“, увери министърът как върви подготовката и какви са очакванията за новия туристически сезон.

Според Балтова е добре да се въведе зеленият сертификат не само за зимния сезон, но и за следващия летен сезон. Към момента все още няма взето решение дали да се изисква зелен сертификат за лифтовете, като такъв според Балтова трябва да има. Предстои да бъде взето решение и за хотелите за карантинирани.

В трите ни зимни курорта към момента няма хотели, предвидени за карантина. Това трябва да бъде решено другата седмица, но министър Балтова е категорична, че такива места трябва да има.

„Мерките никога не са достатъчни, но трябва да вървим към приложение на зеления сертификат към неговата пълнота“, настоя Балтова и добави, че новите варианти на вируса могат да обхванат всички, включително и двойно ваксинираните.

По думите й, покрай пандемията много фирми са загубили част от служителите си.

„Немалко фирми от средни се превърнаха в малки, малките се превърнаха в микрокомпании. Това е една ситуация, която се наблюдава не само в България, но и в ЕС. Хората искат перспектива и задачата на държавата е да им покаже тази стратегическа перспектива, като им даде визия за развитието на сектора", каза още министърът.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Добре дошли в колонията :((

Още от Икономика и политика
Макроикономист: На българската икономика ѝ липсват хора и частни инвестиции