IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стела Балтова: Мярката 60/40 ще има нов дизайн

Близо 1/5 от румънците биха обмислили пътуване до България с цел туризъм още това лято и биха отделили най-много средства за това

20:46 | 18.06.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Национален съвет по туризъм</em></p>

Снимка: Национален съвет по туризъм

Мярката за подпомагане на фирми 60/40 ще има нов дизайн, а идеята на правителството е да се подкрепя работещият бизнес. Това обяви в Сливен служебният министър на туризма Стела Балтова, която участва в изнесено заседание на Националния съвет по туризъм в града.

По информация на БНР според новия дизайн на мярката  60/40 фирмите със спад на приходите над 40 процента ще се възползват от нея. Министърът на туризма каза още, че се работи по въпроса местата за наставяне, които имат затруднения с изплащане на кредитите държавата да ги защити.

По време на заседанието на Националния съвет по туризъм беше представено социологическо проучване на Галъп по поръчка на Министерството на туризма, което показва, че близо една пета от румънците биха обмислили пътуване до България с цел туризъм още това лято и биха отделили най-много средства на ден - 130 евро, за престой между десет дни и две седмици.

Проучването е направено сред граждани на Румъния, Чехия, Словакия, Сърбия, Украйна и Северна Македония. Изследването показва, че потенциалните гости от тези страни биха предпочели семейна екскурзия, интересуват се повече от цена и качество на туристическия продукт у нас, а страховете им от коронавируса отстъпват на заден план.

Сред анкетираните категорично преобладават положителните или дори неутралните нагласи за България, а страната ни изпреварва по предпочитания топ дестинации като Италия, Турция, Испания, Дубай и други. Сред изводите се отчита, че високият туристически сегмент, макар не така широко развит, е засегнат по-малко, както и че нишовите сектори в туризма се справят по-добре. Най-оптимистични нагласи за възстановяване на международния туризъм имат украинците.

Балтова изрази надежда, че след отварянето на границите с Румъния и Чехия скоро ще има ново облекчаване на мерките в посока по-лесното придвижване на туристите. Тя обобщи пред участниците предприетото за подпомагане на туристическия бизнес в условията на COVID-19, активните усилия по пазари и изтъкна, че мисия и национален приоритет на кабинета е възстановяването на сектора.

Към момента целта на България е да стане зелена зона, успоредно с висока степен на ваксиниране, което ще доведе до значително облекчение на пътуванията. Според министъра в момента България има всички шансове това да се случи.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов призова бизнеса да се включи активно към определянето на карантинни хотели. Министър Балтова информира форума, че предстои финализирането на подготвяния здравен протокол за действие при случай на заразени с COVID-19 туристи.

Друг важен акцент в дискусията бе стимулирането на вътрешния туризъм чрез развитието на туристическите райони.  Заместник-министърът на земеделието и горите Георги Събев обеща подкрепа за развитието на винения туризъм.

Междувременно стана ясно, че се очаква на 28 юни да бъдат възобновени редовните полети между Русия и България. Съобщението беше направено от руският вицепремиер и председател на Оперативния щаб за противодействие на коронавирусната инфекция Татяна Голикова, цитирана от БНР. Тя уточни, че става дума за полетите от Москва до София, Варна и Бургас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
айде бре ... до кога ще е държите тая мярка.... време е да отпада, всичко е отворено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още