Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Стела Балтова: Туризмът не е бил приоритет в Плана за възстановяване

Всички фирми от туристическия сектор обаче могат да кандидатстват със свои проекти по плана, увери министърът на туризма

Стела Балтова: Туризмът не е бил приоритет в Плана за възстановяване

Стела Балтова Снимка: БГНЕС

Сектор „Туризъм“ не е бил приоритет в българския план за възстановяване и устойчивост, изготвен миналата година. Това стана ясно от думите на министъра на туризма Стела Балтова.

„Когато миналата година по това време се е правила рамката за Плана за възстановяване и устойчивост, не е имало посочване, че трябва да има конкретна линия за извеждане на туризма като приоритетен сектор“, каза ресорният министър в интервю по БНР.

Тя уточни, че едва когато е бил готов първият вариант на плана миналата есен, се е поставил въпросът за туризма сериозно. Балтова посочи, че е имало сформирана работна група, която не е заработила. По-късно е имало втора работна група през февруари тази година, която се е занимавала главно с въпроси, свързани с дигитализацията, работило се е активно, отправени са редица предложения за сектора, но без отговор. 

Още по темата

Стела Балтова обаче увери, че всички фирми от туристическия сектор у нас могат спокойно да кандидатстват със свои проекти по плана – със сигурност по програмата за интелигентна индустрия за разширяване на иновативността, както и по програмата за повишаване на енергийната ефективност. По думите на министъра наесен може да се очакват и първите финансови стимули по плана.

Министърът на туризма очаква сравнително интензивен летен сезон. Тя уточни, че редовните полети от Русия се възстановяват на 28 юни. 

"Това е зелена светлина към възможността организирани туристи да пристигат в България. България като дестинация е силно чакана от руските туристи. Трябва да бъдем много активни, но и внимателни на този пазар", коментира тя. 

Министърът изрази притеснение дали всички хотели по Черноморието ще могат да отворят през сезона и дали ще има достатъчно кадри, които да осигурят очакваното качество на продукта.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Преподаватели в СУ се водят на щат в болница "Лозенец", без да работят в нея