Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Стимулира ли COVID дигитализацията на бизнеса?

Едва около 2% от фирмите са намалили ползваното от тях офис пространство като икономия в пандемията

Стимулира ли COVID дигитализацията на бизнеса?

Снимка: Pixabay

Заради пандемията 44% от фирмите са въвели форми на отдалечен достъп до офиса и провеждане на онлайн срещи и събития. Това показва проучване на Българската търговско промишлена палата (БТПП), проведено сред 200 фирми.

„С това проучване си поставихме три цели. Първо, да разберем как се е отразило въздействието на пандемията върху дигитализацията на фирмата. Второ, до каква степен постигнатата дигитализация ще се запази след преминаване на пандемията. Третият е източниците, които са използвали за финансиране на тези промени в дейността на фирмата“, каза пред bTV председателят на БТПП Цветан Симеонов.

„Очаквахме повече фирми да са спестили от офиси, но само около 2% са намалили ползваното от тях офис пространство. Надяваме се това да бъде една следваща стъпка за икономии на фирмите и насочване на средства в по-полезни дейности“, допълни той. 

Още по темата

Стимулира ли COVID-19 дигитализацията?

„Около 30% казват, че дейността им не го позволява и затова не са направили конкретни стъпки. Ние си мислим, че това е много прибързана оценка. За БТПП няма дейност, в която не може да се вложат нови идеи“, коментира Симеонов.

Нисък е броят на тези, които са си закупили дигитални форми. Това са големите фирми, които ползват дигиталните платформи с по-широки възможности.

Ще се запазят ли промените?

66% от фирмите няма да направят стъпка назад и ще продължат да използват всичко, което са въвели в производството. „Нашата задача е да обърне внимание на тези 34%, които са казали, че няма“, коментира Цветан Симеонов.

Как фирмите финансират дигитализацията?

За Симеонов най-шокиращият резултат е, че 62% го правят чрез фирмени средства, въпреки че огромни средства се предназначиха в тяхна помощ.

„Това е ясен сигнал към управляващите. Предстои да се актуализира планът за излизане от кризата. Предстоят всички програми да се реализират. Това е задача номер едно. Смешно е в година и половина държавата да не може да се пренастрои и да помогне за дигитализацията. Само 6% са получили тази помощ“, обясни председателят на БТПП.

По думите му най-големият проблем продължава да бъде липсата на административно-електронно обслужване.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Е как да не?! То нали това му беше цялата идея на ковида..

Още от Икономика и политика
Асен Василев: В бюджета има средства за избори 2 в 1