IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Ханке: България трябва да запази валутния борд

Икономистът разкрива рецептите си за икономически успех пред телевизия Bulgaria On Air

18:45 | 10.05.15 г. 22
Стив Ханке: България трябва да запази валутния борд

Винаги съм препоръчвал България да запази участието си във валутния борд и да остане неформална част от еврозоната, като левът бъде разклонение на еврото, коментира проф. Стив Ханке, преподавател по приложна икономика в университета Джонс Хопкинс, в предаването Boom&Bust на телевизия Bulgaria On Air.

У нас Ханке е известен като "бащата на валутния борд".

Това, което трябва да погледнете като доказателство, е Гърция или Кипър, посочва той. „Гърците искаха да влязат в еврозоната и да бъдат част от нея, защото вярваха, че ЕЦБ ще им даде пари, ако са в беда. Забелязахме, че гърците нямаха никаква фискална политика - причината и за този огромен дефицит, тази огромна лудост, която се случи.”

Ханке изтъква, че ако погледнем България след 1997 г., нивото на публичния дълг се движи все по-надолу. „Може би е едно от най-добрите представяния, едно от най-ниските в цяла Европа. И независимо какво правителство имате - дясно, ляво или центристко - откакто България е във валутния борд, фискалната политика е много добра и постоянна”, обяснява той.

По думите му сега има малко по-голям дефицит, като основната причина за това е занижената дисциплина от страна на централната банка.

На въпрос какво е състоянието сега на банковата система в България, Ханке отговори, че никой не знае точно какво е.

„Не знам защо БНБ не направи това, което препоръчах, а именно всеки месец да публикува акаунт на всяка една финансова институция в България. Причината за това е, че не се доверяваме изцяло на БНБ. Сега хората, народът трябва да наблюдава действията на всяка банка и това става чрез следене на сметките, на обслужените заеми, на нивото на ликвидността. Черният облак над КТБ обикаля още и над другите банки. Най-вероятно БНБ не е трябвало да дава въобще лиценз на КТБ”, коментира той.

Интервюто с проф. Ханке може да гледате във видеото на Bulgaria On Air.

Проф. Стив Ханке и български експерти ще дискутират необходимостта от въвеждане на финансово образование по време на форум в София на 11 май в хотел "Балкан".

Конференцията „Образование и бизнес – Финансовото образование за устойчива икономика” се организира за втора поредна година като част от сътрудничеството между световния медиeн гигант Bloomberg TV и националната телевизия България он ер с активното участие на Investor.bg. Дискусиите тази година ще бъдат модерирани от Нейра Чехич, журналист в студиото на Bloomberg TV в Лондон.

Повече информация може на намерите на сайта на събитието.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 5 rate down comment 2
ПИЧ
преди 8 години
Представяте ли си , ако нямаше валутен борд и ако БНБ водеше традиционната парична политика. БНБ щеше пряко да налива пари в икономиката, инфлацията и валутния курс щяха да летят нагореГосподата от групата КОЙ щяха да пълнят гушите директно от джоба на българския народ. И сега го направиха - но чрез заеми, които народа ще изплаща напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 3
honaniga
преди 8 години
За недемократична държава като България, няма по-добра алтернатива от валутният борд. Мене ако ме питате, усмирителни ризи трябва да слагаме на много места. Само 20 % от населението трябва да гласува. Да има 2 партии-леви и десни и здрава ръка да ни управлява като руснаците и китайците. Каквото и да си говорим, ние по манталитет, колкото и да не ми се иска сме по-близо до евразийските ценности отколкото до европейските. Това е реалността и нека някой да я оспори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 0
nobel
преди 8 години
То и аз правех някакво дребно производство, но в един момент просто затворих кепенците, защото се получаваше - хем си бачкаш, хем си плащаш. Докато дойде време да си прибереш парите и тя инфлацията ги изяла. За това предпочетох докато отмине бурята просто да не правя нищо. Също така не съм правил и кой знае какви валутни операции, защото през по-голямата част от времето беше по-добре наистина да не правиш нищо. Но моментите ги целех много точно. Никога не сам знаел предварително какво точно ще стане. Обикновено разбирах само няколко часа по-рано накъде вървят нещата и действах незабавно. Тогава системата беше доста инертна и докато тромавите банки се усетят имах време за реакция. Понякога закъсняваха с по 2 седмици. Но какво ще бъде сега още не знам. Въпреки, че възможните варианти се очертават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 0
observer-ALL
преди 8 години
При валутен борд ролята на БНБ е сведена до едно чейнч бюро за размяна на валута. Каквото се натрупа като валутен резерв се складира по западни банки и работи за тяхната икономика вместо да се влага в България. Ама така е писано за колониите и ние тука се радваме, че имаме стабилност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Независимо, че имам т. н. по соца "следдипломна квалификация" МИО, не се имам за икономист. Никога не съм се занимавал и с валутни операции. Аз произвеждам и продавам разни неща, като за целта се налага и да купувам това-онова. Толкоз! Такива като мен бяха десетки хиляди. И сега ни има, но в по-скромни количества. Затова писах от гледната точка на нормалния, скучен, рутинен дребен и среден бизнес.Изгорях с кинтите в оборотните разплащателни сметки в левове, през които опериха трите ми тогава фирми. Отделно, че и валутните ми ги блокираха за месеци в разни банки, вързани на един синджир с Първа частна и Моллов! Валутният борд дава относителна сигурност на такива като мен, които се опитват да очакват, че ако днес са имали в сметката си пари за заплати, то и утре на обяд, като отиде касиерката в банката да пусне преводите, те пак да са си там и то в същото платежно измерение... Всъщност, колко малко искам, а...? хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
hevito666
преди 8 години
.... е , излови ме ... - не ги знам , даже не знам дали съществуват / тези които имат способностите и възможностите да управляват обществото , не искат да го правят .../ и да политическа емоция е , но трябва да се започне от някъде , да докажем на себе си , че можем сами да си подредим къщата - независимо от цената .- алтернативата е .... граничен вилает със статут на бежански лагер в който местната фауна изпълнява ролята на обслужващ персонал ...- мога с пръсти да ти изброя тези , които произвеждат / нещо / и го изнасят ...към днешна дата / повечето ги познавам лично / ... и не са електорат нито на РБ , нито на ББ , нито на БСП , нито ДПС , нито на НДСВ ....Поздрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Би ли посочил кои са и къде са се крили до сега от политиката онези светли български личности, които да поемат по новия път след изтрепването на досегашната политическа шайка? Аз принципно съм съгласен с теб, но присъщеят ми прагматизъм ме кара да разглеждам подобни емоционални и политически ерупции в детайли и по към фазата на реализация. Та кой викаш, че може да свърши тази работа така, че да не ни довърши, вместо да ни излекува?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Приятелю, нещо не бъркам - не съм правил анализ на причина и следствие. Съгласен съм с тезата ти. И аз поназнайвам това-онова, особено за онзи момент. Изторях с доста кинти по разни банки, слушал съм и доста неща от кухнята, които на повечето тук ще прозвучат невероятно, но това не променя факта, че за място като България и мераклии да я управляват, като изредилите се до сега, валутният борд няма алтернатива! Не забравяй, че не малка част българи - т. н. млади, образовани и интелигентни пълнеха площадите и искаха в НАТО и ЕС, което доведе и до легитимиране на решения, едно от които е валутният борд.Аз обаче го подкрепям не от любов към НАТО и ЕС, а от съпричастност към нормалния бизнес, към който и аз принадлежа, но най-вече към най-слабите и беззащитните в изчезващата ни държава - пенсионери, семейства с ниски доходи и дечица, болни и социално слаби. България е последното място, където свободата дава добри плодове, за съжаление... хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 8 години
Защото историческият опит с "количествените улеснения" е повече от негативен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 8
hevito666
преди 8 години
...ха , тоя кратун бил икономист и имал рецепти - смях ......!!! - така нареченият фалит на банковият сектор 96 -97 , беше подготвен и изпълнен от нашите любими съюзници .... , за да бъдат докарани на власт *** начело с *** ..!!! резултата - всички го знаем ! - така нареченият валутен борд , съсипва окончателно бг икономиката .. - но да , първо трябва да бъдат изтрепани престъпниците от политическата шайка ...., и после да се премахне борда ...Поздрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още