IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоян Проданов: Застрахователният сектор не разполага с 1,5 млрд. лева

При липса на бързо държавническо решение, застрахователният сектор ще бъде изправен пред риск от финансов колапс, предупреди изпълнителният директор на Булинс

12:16 | 09.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията за застрахователния сектор в страната днес е тревожна, тъй като се случиха събития, които влияят директно върху възможността му да функционира в този си вид. Това каза Стоян Проданов, изпълнителен директор на "Бул Инс" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Като основен проблем пред сектора Проданов посочи решението на Върховния касационен съд, взето през юли тази година, да бъде увеличен кръгът от лица, имащи право на обезщетение в случай на смърт при пътнотранспортно произшествие.

„На пръв поглед изглежда, че това решение внася допълнителна справедливост. Финансовите и икономически показатели за него обаче не са изчислени. Правоимащите станаха голяма група, а претенциите им ще увеличат сумите за сектора с 1,5 млрд. лева, с които той не разполага“.

Според него проблемът за сектора би могъл да бъде решен единствено чрез въвеждането на лимити до приемането на методика, с която да се решат цялата група проблеми.

„Бавенето на методиката затруднява работата на сектора, а като се прибави и увеличеният брой, имащи право на обезщетение, работата става невъзможна“, каза той.

Застрахователят посочи, че въвеждането на лимити няма да означава таван на обезщетенията, а само ще сложи лимит на неимуществената компонента.

Той коментира, че процедурата е така уредена във всички страни членки на Европейския съюз, а в някои от тях подобно обезщетение дори не се изплаща.

“При липса на бързо държавническо решение, застрахователният сектор ще бъде изправен пред риск от финансов колапс”, предупреди  изпълнителният директор на "Бул Инс".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още