Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Стойчо Кацаров: Грешният ваксинационен план загуби 10 хил. живота

Средствата за нова Covid вълна няма да бъдат осигурени без актуализация на бюджета, твърди служебният здравен министър

Стойчо Кацаров: Грешният ваксинационен план загуби 10 хил. живота

Стойчо Кацаров по време на изслушването в парламента. Снимка: БГНЕС

Още в началото на пандемията са допуснати няколко основни грешки в процеса по организация на ваксинацията на населението, в подготовката на лечебните заведения за посрещане на COVID вълна. На практика те са довели до „жертване“ на възрастните и хронично болните пациенти с пряк резултат от над 10 000 жертви. Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров по време на изслушването му в парламента относно готовността на страната за нова вълна на пандемията от COVID-19 през есента и хода на ваксинационната кампания.

Първата голяма грешка, която министърът посочи, е че предишното правителство „Борисов 3“ е дало приоритет на договарянето на ваксината на AstraZeneca, което е оставило нашата страна с много малки количества заради забавянето на препарата на AstraZeneca. Чак до юни е имало проблеми с логистиката за личните лекари, а междувременно още от февруари е спряло спазването на фазите от плана, обявен от Костадин Ангелов.

Правилното е да се заложи на всички препарати, а не на най-евтиното, коментира Кацаров по отношение на пропуските в началото. 

Втората грешка е, че не е бил даден приоритет за ваксинация на възрастните, а са били поставени в едва четвърта фаза след много други категории, което е голяма грешка, защото смъртността при възрастните е най-голяма. Всички страни освен България са дали приоритет на имунизацията на възрастните хора, тази грешка коства около 10 хил смъртни случая. Ако бяха дали приоритет на тази група от населението у нас, вероятно част от тях щяха да бъдат спасени, заяви Стойчо Кацаров.

Още по темата

Следващата грешка е недобрата логистика на ваксините, посочи още той. И допълни, че на практика България жертва възрастното население. Изцяло беше изоставен процесът да се защитят възрастните хора и тези с тежки хронични заболявания, което се промени от май насам с новата заповед на служебното правителство.

Стойчо Кацаров опроверга твърдения в публичното пространство за забавяне на ваксинацията в рамките на служебното правителство. Факт е, че има забавяне на ваксинационния процес, но е факт е и че такова има в цяла Европа и в САЩ.

Кацаров отбеляза, че на никого не е било забранено да се ваксинира, просто възрастните хора вече са с приоритет при личните лекари след направената от него промяна в плана. Затова и от 10 май насам получилите поне една доза граждани на над 60 години са приблизително толкова, колкото и от началото на ваксинацията до встъпването на служебното правителство, обясни той.

В България обаче има и специфични причини за забавената ваксинация посочи министърът и коментира липсата на добра разяснителна кампания в началото, което създаде празнина и позволи разпространение на негативни нагласи за ваксините. Веднъж създадени тези нагласи, става много трудно да бъдат преодолявани, посочи Кацаров. В същото време посланията няма как да бъдат еднакви у нас, както по света, защото манталитетът е различен. Той призова всички в общ глас да решат този национален въпрос, защото това е въпрос на всички отговорни за грижата за населението.

Здравният министър акцентира и върху изготвения национален план за посрещане на нова пандемична вълна.

Направихме оценка на ситуацията, на рисковете, на ресурсите и изработихме този план с мисъл за развитие на пандемията. Въведени са четири зони според броя на заболелите. На базата на това разделение е разчетена дейността на здравната система и заемането на легла в отделните болници, посочи той. И отчете като грешка настаняването на пациенти по всички болници, което е довело да разрастване на пандемията, а не на нейното ограничаване. Разработен е и единен модел за поведение при лечение на коронавирус. Пусната е поръчка за лекарства, които бяха в дефицит при предишното управление – хепарини, ремдесивир. Стартирана е и процедура за финансово подпомагане, ремонт и оборудване на ковид отделенията в цялата страна – 128 болници ще получат средства по тази линия, изброи Кацаров.

Планът залага предвидимост и за гражданите, и за бизнеса, така че министерствата да задействат автоматично схеми за подпомагане, обясни министърът.

Двата основни риска за следващата пандемична вълна са свързани с ваксинацията, защото ниският процент увеличава риска от лоши резултати. Ако процесът не се ускори, няма да имаме добра основа при навлизането в новата вълна. Вторият риск е за лошо управление на кризата, което беше и през последната година и половина. Трето е изключително лошото състояние на здравната система, която е тежко дебалансирана, лошо организирана, зле финансирана.

Ковид пандемията е основание да се бърза за реформите, защото и най-добрият план за ваксинация да имаме, когато системата не е реформирана, няма да се справим по най-добрия начин, заключи здравният министър Стойчо Кацаров.

От ИТН критикуваха, че планът не е добър и че ваксинирани вече хора са с положителни тестове.

Кацаров отговори, че планът е добър, но не може да направи всички щастливи. Ваксината не препятства на сто процента, а и има много неваксинирани. Изводът е, че ако не предпазва на сто процента, то намалява смъртността и дори и затова си струва да бъдат ваксинирани хората, посочи той.

Има риск за унищожаване на 22 хиляди ваксини на AstraZeneca поради изтичащ срок на годност в края на юли, посочи още Кацаров. Той добави, че за други видове ваксини в момента няма такъв риск, но при всички положения се налага част от ваксините да бъдат дарени или продадени на трети страни.

По отношение на доставките, които България все още не е получила, е задействана процедура по "предварително разпределение". Министърът обясни, че това ще позволи на следващото правителство да не бъде изправено пред необходимостта от унищожаване на ваксините, което по думите му е най-лошият вариант.

Кацаров за пореден път заяви, че е привърженик на тезата, че ваксината трябва да е доброволна. Да се опитаме да говорим разумно и с убеждаване, че с ваксинацията всеки помага на себе си и на близките си. Въвеждането на задължителна ваксинация в някои страни има своите основания, но това може да е решение на следващо управление, каза министърът в служебното правителство.

Средствата за нова ковид вълна няма да бъдат осигурени без актуализация на бюджета. Разчетени са средства, които биха били необходими в най-тежката част на бъдеща криза само за здравната система, но към тях трябва да се добавят пари и за подпомагане на спрени стопански дейности, за социални дейности, пари за хората на първа линия и други. Така че сумата от 500 милиона лева покрива само потребността на здравната система, обясни министърът.

Можем да си спестим тези разходи, ако убедим всички в необходимостта от ваксинацията. По-евтино за държавата и за обществото ще е ако хората се ваксинират. Разходите ще са несравнимо по-малко, каза здравният министър.

Информационна кампания не е достатъчна, вижда се от резултатите досега. СЗО се съгласи и финансово да ни помогне, ще стартират и други стимули чрез мобилните оператори, но усилията трябва да продължат към всяка целева група, категоричен е Кацаров.

По статията работи: автор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
2
 
6
ing5rov до: penman
преди 1 месец
"заболяването" е преди всичко мозъчно ...
2
 
4
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Толкова го обичат, че никоя болница няма да го приеме за лечение, а може да му се наложи отново. Господ гледа и ще го среже. Т ъ п а к. Ваксини има, но ти спиш и говориш глупости. Ваксините не си ги доставил ти, а само трябваше да се занимаваш с важните неща. Не оставка, а тупалка докато мърдаш.
2
 
4
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
З ас ра пейзажа, и продължаваш да търсиш под Вола, виме. Къде беше тези месеци или само с тъпизми се занимаваше. Ще те разпъне тълпата пред президентството *** ко от ДСБ глу пци
1
 
7
 
3
преди 1 месец
На тоя да му се набие двойна доза от всичките поръчани ваксини... Аз не съм против!
5
 
3
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ей това не го разбирам!Ваксърите, от година иполовине е ВСЕ НА ВАШТО! Затваряне, изолация, пропаганда да не общуваш пълноценно 24/7. При това, целото богопослушно население вече се е ваксинирало с 5 вакцинес.Що не оставите нещата на естествен подбор и не гледате как умират антивъкс8ърите? нали са прости, врагове, бунтари и вредители? Пък и вие сте ЗАЩИТЕНИ И БЕЗСМЪРТНИ!Гадните марионетки са коленичили пред бигфарма и рапортуват как пордават ДОБРОЗОРНО техна ОТРОВА.АЙДЕ, ЖИВЕЙТА В ТОЗИ ГАДЕН НОВ СВЕТ! Казали са ви хората: "ЖИВИТЕ ЩЕ ЗАВИЖДАТ НА МЪРТВИТЕ"!Дотам я докорахте, ваксърчетата.................

Още от Икономика и политика
Лидия Йорданова: Хората не мислят доброто управление задължително като ново