IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойчо Кацаров: Мерките работят, не се налага локдаун

Над 400 хил. души са се ваксинирали у нас след въвеждането на зеления сертификат

10:24 | 05.11.21 г. 8
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Настоящите мерки срещу разпространението на коронавируса работят и не се налага локдаун, увери здравният министър Стойчо Кацаров по bTV. По думите му е спряло нарастването на случаите на новозаразени и това показва, че мерките работят.

"Причината е, че хората ги приеха и сами ги спазват, а не толкова на контрол, упражняван от властите", коментира здравният министър.

Кацаров обаче отбеляза, че остава рискът за здравната система, защото „хората, които влизат в болница сега, са хората, които са се заразили миналата и по-миналата седмица“. Това е най-тежката пандемична вълна досега, броят на заразените на седмична база е с 30% по-висок от предишните, освен това е много продължителна. Предишните бяха 2-3 месеца, а сега натискът върху здравната система е огромен и е трудно да се осигурят легла за всички, посочи министърът.

"Заплахата е да не можем да приемем всички болни в болници и да ги лекуваме. Това е най-лошото нещо, което може да ни се случи. Ако не продължим да се придържаме към тези противоепидемични мерки, ако не продължим да се ваксинираме масово, нищо добро не ни чака", предупреди Кацаров. 

По негово мнение властите не са се провалили с ваксинацията. „Ваксинирането е доброволно. Няма човек, който да не е информиран за необходимостта от ваксини, но създадените негативни нагласи към науката и политиката се преодоляват много трудно и бавно. Добрата новина е, че през последните седмици имаме ръст на ваксинирането. За последните две седмици 200 хил. души са си поставили доза от ваксините, което е четири пъти повече от предишните две седмици“, каза министърът.

Той коментира и протестите у нас срещу въвеждането на "зеления сертификат", като по думите му това са акции, организирани от партии, за печелене на гласове.

Кацаров категорично отрече изборите да са причината да не бъде налаган локдаун. „Вижда се, че мерките са адекватни. Увеличи се и броят на тестваните хора. Миналата година през ноември затвориха държавата, но тогава нямаше ваксини, нямаха и опит“, посочи Стойчо Кацаров.

Връщането на малките ученици в присъствена форма на обучение

Въпросът с връщането на малките ученици от първи до четвърти клас в присъствена форма на обучение коментира заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов по БНТ. Той заяви, че Министерството на здравеопазването ще осигури условия за безопасна среда в училище от началото на следващата седмица, но от кога най-малките ученици ще се върнат в клас, ще реши министърът на образованието в зависимост от създадената организация за масово тестване. 

Златанов увери, че са осигурени достатъчно тестове за най-малките ученици. Първата поръчана партида ще стигне за две седмици, но веднага след нея е поръчана и втора партида, така че да се гарантира непрекъснат процес.

Той потвърди, че на редовно масово тестване няма да се подлагат преболедувалите COVID-19 деца, както и по-големите ученици, които са с поставена ваксина. Ако някой от тях обаче покаже и най-малки симптоми, ще бъде тестван индивидуално. Ако ученик отсъства в деня на тестването, ще бъде тестван индивидуално на следващия ден.

Учителите също могат да се възползват от безплатните тестове, за да работят в клас. Резултатите от тях обаче няма да важат като зелен сертификат.

Над 400 хил. души са се ваксинирали у нас след въвеждането на зеления сертификат, отчете Златанов. Хората, за които е противопоказно да се ваксинират, ще получават бележка от лекар за това. Тя обаче няма се ползва вместо зелен сертификат.

Ако се стигне до нови мерки, при които само децата на ваксинирани да посещават детските ясли и градини, здравните власти ще направят така, че да не ограничават правата на тези, за които е противопоказно да се имунизират, коментира още Златанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Защо да злорадствам, умират хора бе! В момента невежеството ви мори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
FNM
преди 2 години
Абе колко плащаха за тролене в рубли?И аз искам да припечелвам от нещастието на други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
andy
преди 2 години
Злорадстваш или какво?! Рано е! Експериментът е в самото си начало, няма и година. Но декларациите за отказ от отговорност и тайните договори, не звучат обнадеждаващо. Явно фирмите производителки имат големи страхове какво са набъркали в казана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Стойчо Кацаров: Мерките работят, не се налага локдаун >> Лъже, ако някой покрай мен включи телевизор или БНР, оттам само хеулоинско коронобесие се лее!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
andy
преди 2 години
"За последните две седмици 200 хил. души са си поставили доза от ваксините, което е четири пъти повече от предишните две седмици, каза министърът." "Над 400 хил. души са се ваксинирали у нас след въвеждането на зеления сертификат, отчете Златанов."Тези поне да се разберат за стъкмистиката. Като ще лъжат, поне в това да са единодушни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Останалите *** като мухи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
andy
преди 2 години
Терора действа! Васалите изпълняват добре поставената задача! Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
хаха ... "Ако се стигне до нови мерки, при които само децата на ваксинирани да посещават детските ясли и градини" ... четене на текст с разбиране , практикуватели антиваксърски павета ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още