IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойчо Кацаров: Ситуацията е много сериозна, но няма място за паника

Здравният министър не изключва допълнителни ограничителни мерки заради растящата заболеваемост в страната

10:32 | 14.10.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ситуацията с разпространението на коронавируса у нас е много сериозна, но няма място за паника. Здравната система е добре организирана. Това заяви по Нова телевизия здравният министър Стойчо Кацаров.

"Към този момент медиците се справят. Следим развитието на ситуацията. Бъдете сигурни, че правим всичко, което е възможно да бъде направено", каза той.

Продължават да се разкриват легла за COVID болни. Направени са стъпки и за внос на нов продукт за лечение на коронавирус, който все още не е разрешен за употреба в ЕС.

Здравният министър заяви още, че е възможно да бъдат обявени нови допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, които да влязат в сила до няколко дни.

„Мерките не са решения, които аз взимам еднолично. Доверявам се на експертите. Ние споделяме и съгласуваме прилагането на мерките със засегнатите страни", посочи той.

На въпрос дали ще бъде разрешена работата на бизнеса при 100% ваксиниран персонал и със зелен сертификат Кацаров обясни, че това е вариантът, избран от цяла Европа. У нас засега това се обсъжда.

„Преди да предложим нови такива, те също ще бъдат обсъдени. Посоката, която голяма част от Европа е избрала, е използването на зелен сертификат за присъствие на публични места”, обясни здравният министър, но не отговори дали това ще бъде предложено и у нас.

Здравният министър обясни, че третата коронавирусна вълна е преминала малко по-рано в страните от Западна Европа и в момента пикът е в страните от Югоизточна Европа. По думите му данните ясно показват, че ние не сме отделен случай.

„Смъртността е много висока, но ние бяхме на първо място в света по обща смъртност и преди COVID-19. Смъртността от COVID-19 следва броя на заразени лица с около 2-3 седмици“, каза министърът.

„Високата смъртност у нас се дължи на няколко фактора - лошото състояние на здравната ни система, лошото й управление и нивото на ваксинация. Ниският процент на ваксинация е разликата в смъртността с редица страни с по-голямо население. Сравнена с предишните вълни у нас обаче, смъртността сега е много по-ниска”, обясни Кацаров.

Според него ваксинацията не е задача на здравното министерство, а отговорност на обществото.

„Създадоха се много тежки негативни нагласи срещу ваксините. Това е много трудно да се промени и ние сме много внимателни. През цялото време сме се придържали към това, че ваксинирането е доброволен акт. Тезата, че хората не са информирани, не е вярна. Няма човек, който да не е запознат с всички препарати. Балансът е много деликатен. От едната страна са препълнените болници, а от другата - затворените бизнеси. Ако хората продължават да не се ваксинират, цената, която ще платим, са по-твърдите мерки”, каза Кацаров.

Не очаквайте здравният министър да ваксинира насила, когото и да било. Ваксинацията е отговорност и осъзнат избор на всеки един от нас. Здравното министерство има задача да осигури ваксини и информация и това е направено, посочи здравният министър.

Кацаров отново заяви, че се извършват стотици проверки всеки ден и призова гражданите да информират контролните органи за всеки случай на нередност. Градският транспорт е поет риск, защото ограничаването му води до ограничаване на много стопански дейности, каза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
TomaNeverni
преди 2 години
Минали месец РЗИ Смолян се изпуснаха да дадът техни данни за периода 6-20 09.И Изненада големи разлики с небългарския "единен портал" Според РЗИ 133 нови случая, -а според ЕИП -203 .починали споре РЗИ 7, -според портала 11
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
TomaNeverni
преди 2 години
Ей тия са пееераси в лошия смисъл на думата.Лъжат хората за пари-в конкретния случай за парите от плана за възтоновяване.Онова недурозумение витанов обяви 14 10 , още преди 2 месеца.Ако е толкова добър що не печели от тото(или от борсата)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
FNM
преди 2 години
Този надмина по некадърност и арогантност и калинките на простата Тиква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още