IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоилко Апостолов: Субсидиите са основен фактор за развитието на биоземеделието

До 5 години в почти всички търговски вериги ще има щандове за биопродукти, според управителя на фондация „Биоселена“

16:53 | 01.03.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Субсидиите са основен фактор за развитието на биоземеделието в последните години. Това заяви управителят на фондация „Биоселена“ Стоилко Апостолов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

Стоилко Апостолов припомни, че секторът расте непрекъснато, увеличават се както производителите, така и сертифицираните за биоземеделие земи. 

България в момента е сред първите страни в света  по брой сертифицирани пчелни семейства – около 230 хил. по неофициална статистика, каза той. По думите му проблемът е, че в момента сме производители на суровина, а добавената стойност отива в други страни – например български пчелен мед се пакетира в Германия.

На българския пазар освен това в момента липсват основни биопродукти като яйца, месо и масло.

Биопроизводителят Стоян Симеонов посочи, че цената на екопродукцията е по-висока, тъй като се използва повече ръчен труд, част от операциите не могат да бъдат механизирани, а средствата за растителна защита в някои случаи са 100 пъти по-скъпи от конвенционалните.

Биофермите имат проблем с работната ръка и многото документи, които постоянно изискват институциите, допълни фермерът.

Стоилко Апостолов очаква до 4 – 5 години в почти всички търговски вериги да има щандове за биопродукти.

Можете да се включите в организирания от Клуб Инвестор дебат Предизвикателствата пред земеделците през 2017 г. на 14 март 2017 г. от 13 ч. в бизнес център Capital Fort в София (бул. "Цариградско шосе" 90). 

Вижте още във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Аз си мислех, че "свободният пазар" е основен фактор на развитие, а то:"Субсидиите са основен фактор за развитието".Тоя господин Стоилко откъде ще ги вземе тия субсидии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
tnm
преди 7 години
Случайно господин Апостолов да е дочул, че на последната сбирка на разни отговорни лица в ДФЗ се е обсъждало промяната на наредбите по мерки 11 и 12 от ПРСР!?Колкото за пчелните семейства - при положение, че получаването на субсидии за биологично пчеларство не е обвързано с продукция, броят им ще продължава стремглаво да нараства:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още