IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоилов: Държавата трябва да участва и контролира ключови сектори

Определени лица и фирми са били покровителствени и по този начин са се облагодетелствали, смята служебният министър на правосъдието по повод санкциите на САЩ

13:24 | 05.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Янаки Стоилов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Янаки Стоилов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Явно е, че определени лица и фирми са били покровителствени и по този начин са се облагодетелствали, коментира служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов пред bTV по повод наложените от САЩ санкции срещу български граждани по закона Магнитски.. Според него гова няма как да е станало без лица, които заемат висши държавни длъжности.

"Това е сигнал за за бездействие, неефективност, не искам да кажа съпричастност на други органи в България, които трябва да разкриват и разследват тези прояви“, допълни той, цитиран от пресцентъра на правосъдното министерство. 

Стоилов каза още, че с главния прокурор Иван Гешев работи служебно - двамата са влизали в спорове, но това е част работния процес.

Според правосъдният министър проблемът с олигархизацията е световен и засяга дори най-развитите страни, а темата за корупцията не е само българска.

"Проблемът е, че при този начин на политическа и икономическа трансформация, която се извърши в държави като България, богатството при лица в повечето случаи беше натрупано през преразпределение, в редица случаи чрез разграбване на това, което имаше държавата", заяви Стоилов.

Министърът припомни, че лозунгът за по-малко държавна намеса е бил водещ за десните партии, но сега виждаме, че държавата трябва да участва в ключови сектори, да балансира и да контролира.

„Нужна ни е не само да сменим модела, но имаме по-амбициозна цел като държава и като общество – да започнем промяна на самата система, за да излезем на пътя на развитието“, коментира още министърът на правосъдието.

Стоилов беше категоричен, че е важно обществото да разбере кой е този политически лидер, които е бил подкупван. „Аз не смятам, че този въпрос се свежда до единствено число“, допусна той.

Министър Стоилов коментира и темата за проверките, които се извършват в правосъдното ведомство.

„Натъкваме се на интересни случаи. Всяка година се провеждат различни изпити – за нотариуси, за съдебни изпълнители, сега предстои изпита за правоспособност за юристи. Имаше искане тези изпити да се проведат в сграда, където могат да бъдат събрани няколко стотин души. За мен озадачаващото е, че с ДДС Министерството на правосъдието трябваше да плати над 40 000 лева за провеждане на изпити в два дни. Аз възложих да се пусне запитване към няколко университета в София, които разполагат с големи зали. Така сега ние ще платим 1200 лева. Това не е закононарушение, защото е в рамките на бюджета, но аз  държа да има добро управление, което да разходва средства по най-добрия начин. Ето за това става дума – как държавата се е движила по инерция и без необходимата грижа“, каза още министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още