IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев и Фандъкова в задочен спор за приватизацията на "Топлофикация-София"

Предстои разговор дали ще се върви към приватизация или към някаква форма на концесия

14:09 | 12.12.13 г. 2
Стойнев и Фандъкова в задочен спор за приватизацията на "Топлофикация-София"

Кметът на София Йорданка Фандъкова е против продажбата на "Топлофикация-София" за 1 лев. Това каза тя пред журналисти по повод на вчерашното изказване на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев за приватизация на дружеството.

„Чух изказването на министъра на икономиката Драгомир Стойнев - това не е първият министър, който има желание за приватизация на „Топлофикация-София, каза тя, цитирана от "Фокус". 

Смятам, че е отговорно да се работи за стабилизирането на дружеството. Очаквам от министъра на икономиката да положи максимални усилия, за да намери решение за старите задължения, по-голямата част от които са натрупани от държавата, когато „Топлофикация” беше държавна”, каза още тя.

Вчера министърът на икономиката и енергетиката уточни, че през този отоплителен сезон няма да има проблем, но до следващия Общинският съвет трябва да реши ще се приватизира ли "Топлофикация-София", има ли интерес към изкупуването на тези дългове.

Той посочи, че в бъдеще трябва да се помисли върху вариантите  "Топлофикация София" да бъде приватизирана или отдадена на концесия.

„Предстои ни много сериозен разговор за това какво се прави с този дълг и какво се случва с „Топлофикация София”. Аз съм готов да инициирам такава среща - дали вървим към приватизация на „Топлофикация София” или към някаква форма на концесия, но трябва да се вземе някакво решение, защото тези пари са необходими на „Булгаргаз” и БЕХ”, аргументира се Стойнев.

Министърът изтъкна, че дълговете на „Топлофикация София” към Българския енергиен холдинг са огромни.  "Когато има задължения, тези задължения трябва да се изплатят. Колко кметове от ГЕРБ трябва да се изредят на поста, за да започне „Топлофикация София” да изплаща своите задължения. Тези задължения ги понасяме ние”, посочи министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
хаха... много бабаити си остриха инструмента на Топлофикация, докато не им дойде до *** перспективата да си топлят министерства, агенции, парламент и др. бърлоги на властта на духалки или климатици! Там обаче сметката към ЧЕЗ се плаща ежемесечно, без алтернатива, а на Топлофикация може и през година, ако искаш и хич... хахаха! И им минават всякакви мераци за приватизация! И на тоя *** ще му мине... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
N.Genov
преди 10 години
Въпросът не е колко кметове трябва да се изредят, че Топлофикация да изплати задълженият си, а колко министри трябваше да се изредят, че Топлофикация да спре да трупа задължения. Откакто е общинска собственост Топлофикация София не увеличава задълженията си. Може и да не успява да ги намали значително, но поне не задлъжнява още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още