IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Интерконекторът с Гърция започва да се строи в края на 2014 г.

Азербайджан отново декларира готовност да доставя годишно 1 млрд. куб. метра газ за България

16:51 | 15.04.14 г. 3
<p>
	Премиерът Пламен Орешарски се срещна с министъра на промишлеността и енергетиката на Азербайджан Натик Алиев. <em>Снимка: БТА</em></p>

Премиерът Пламен Орешарски се срещна с министъра на промишлеността и енергетиката на Азербайджан Натик Алиев. Снимка: БТА

Азербайджан отново декларира готовност да доставя годишно 1 млрд. куб. метра газ за България, но за пореден път стана ясно, че страната ни няма техническа готовност за това. „Синьото гориво“ трябва да потече по интерконектора с Гърция, за който енергийният министър Драгомир Стойнев изрази надежда да започнат реални строителни работи в края на годината или началото на следващата.

Стойнев, който разговаря с азербайджанския си колега Натиг Алиев на среща при премиера в Министерския съвет, припомни, че през септември миналата година държавният газов доставчик „Булгаргаз“ подписа договор с консорциума „Шах Дениз 2” за доставката на 1 млрд. куб. метра природен газ.

По думите на министъра почти наваксваме изоставането в изграждането на интерконекторната връзка с Гърция. „Тази година се очаква да имаме технически проект, в края на този месец ще започнем да търсим и евентуално финансиране“, каза Стойнев. И допълни, че няколко банки вече изявили желание да финансират тръбата със заеми.

„Желанието ни е още в края на тази година, при възможност в началото на следващата година, да предприемем и конкретни строителни действия по изграждането на интерконекторната връзка с Гърция, която за съжаление през годините бе доста забавена“, съобщи Стойнев.

Според Стойнев българското правителство трябва да предприеме всички необходими действия, за да гарантира сигурност на доставките на природен газ за страната ни. „Следим внимателно ситуацията и обсъдихме конкретни действия с Азербайджан в краткосрочен план“, уточни министърът.

Министърът на енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев изтъкна, че между двете страни съществуват отношения на много високо равнище по всички линии, а в сферата на енергетиката още през 2009 година бе подписан меморандум и са обсъждани въпросите на енергийната сигурност и доставката на енергоресурси за България.

„Главното е Южният газов коридор, който прокарва днес Азербайджан, нещо, което гарантира определени доставки на допълнителни количества газ за Европа. Той вече се строи, започнат е огромен обем работа в находището „Шах Дениз 2“, което през 2018-2019 година ще донесе още около 10 млрд. куб. метра газ за Турция и за Европа“, каза Алиев. Според него това ще даде възможност и за решаване на проблема с доставките на газ за България, „нещо, за което говорим отдавна“.

„Азербайджан няколко пъти е отбелязвал готовност да започне доставки за България, но нямаме достатъчно сериозни транспортни трасета, които да позволят диверсифицирането на доставките“, каза той.

На срещата днес е обсъждан въпросът за доставка на втечнен газ от Азербайджан до гръцки пристанища. Страната смята да закупи гръцката газоразпределителна компания ДЕСФА. Държавната петролна компания на Азербайджан СОКАР се конкурира с руския газов монополист „Газпром” за гръцката държавна газова корпорация ДЕПА (DEPA), която се продава като част от приватизационната програма на Гърция.

Обсъдени са и възможностите за развитие на газовата индустрия в България, включително увеличаване на капацитета на газохранилището в Чирен. Алиев заяви, че Азербайджан има огромен опит в това и държавната му компания може да осъществи разширяването „при привлекателни условия“.

„Има редица въпроси, свързани и с други сфери на икономиката – преди всичко става въпрос за инвестиране в ТЕЦ-ове в България, в азотно-торови заводи. Всички тези въпроси не представляват просто обмяна на мнения, работихме върху механизмите за тяхното реализиране“, съобщи енергийният министър на Азербайджан.

На експерти е възложено до две седмици да придадат на тези въпроси „достатъчно окончателен вид във формата на споразумения и договори“.

В разговорите днес с азербайджанската делегация е обсъдена и ситуацията в Украйна. Вчера Стойнев е имал конферентен разговор с еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер, а днес ще проведе още един разговор с него. 

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 9 години
Браво!Очаквам от БСП да осигурят газ, бензин, ток, вода и мрежите им САМО И ИИЗЦЯЛО ДЪРЖАВНО ОСИГУРЕНИ< ОБСЛУЖВАНИ И ДОСТАВЯНИБЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ НАД ВСИЧКО - ЧАСТНИЦИТЕ ВЪН, ВЕДНАГА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
fortiss
преди 9 години
Няма как правителство на БСП да подкопае руските интереси. Така, че министърът както винаги само приказва. Защо строителството не започне веднага? Ами защото то никога няма да започне.....Както и никога няма да правителството няма да купи Химко, защото там ще потъне със стотици милиони и пак няма да намери пазари като хората.Този министър се разпори да приказва небивалици и тотални глупости. С толкова умствен багаж въобще не е за министър.Не сещам нещо да и направил вече година от мандата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Longin
преди 9 години
нещастно жалко фъфлещо човече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още