Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Стокообменът между България и Швейцария расте

За периода 2000-2008 година вносът от България се увеличава с 18%, показва анализ

Стокообменът между България и Швейцария расте

Изглед от Цюрих. Снимка: Архив Ройтерс

Вносът на стоки, произведени в България и Румъния за Швейцария, се е увеличил 10 пъти, а износът е нараснал 3 пъти за последните 10 години. Това се съобщава в анализ на Федералната митническа служба на Швейцария по повод на 10-тата годишнина от присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз.

За периода 2000-2008 година вносът от България се увеличава с 18%, от Румъния - с 15%, а от ЕС - средно с 5%.

Общият размер на износа от България за Швейцарската конфедерация през 2016 година възлиза на 261 млн. франка (почти 462 млн. лв.), съобщи Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

Още по темата

Износът на Швейцария за България и Румъния за миналата година е 1% от целия износ на страната. След 2000 година търговският обмен с България нараства с 14% годишно, а с Румъния – с 22%, което е значително по-високо в сравнение с износа за ЕС, който като цяло расте с по 6%.

През 2016 година износът на Конфедерацията за България е на стойност 360 млн. франка, което е рекорд изобщо в стойността на изнесените за България стоки.

България и Румъния изнасят основно текстил, облекла и обувки. През 2016 година Швейцария е внесла от България текстил, облекла и обувки за над 100 млн. франка, или това е 41% от целия внос от България. Румънската държава е изнесла текстил, облекла и обувки за 211 млн. франка, или 36% от общия внос.

На второ място са стоки и продукти от групите - машини, метали и електроника, като България изнася основно метали, а Румъния – превозни средства.

Основните продукти, които се изнасят от Швейцария за двете балкански страни, са химически и фармацевтични продукти, които правят почти половината от целия износ.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Радев пред Таяни: Европредседателство ще увеличи доверието в българските институции