Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Стокооборотът между България и Румъния е почти 4 млрд. евро

Страната ни изнася към северната ни съседка най-много машини, апарати и електрическо оборудване, растителни продукти и продукти на химическата промишленост

Стокооборотът между България и Румъния е почти 4 млрд. евро

Снимка: Pixabay

Стокооборотът между България и Румъния е почти 4 млрд. евро. Информацията е на Службата по икономически въпроси към посолството на Румъния в България.

Има стабилен ръст и положително салдо за България, съобщи в Русе Елеонора Иванова, председател на Управителния съвет на Българо-румънската търговско промишлена палата (БРТПП), цитирана от БТА. 

Това е увеличение спрямо 2015 г., когато тази стойност е била 3,68 млрд. евро, уточни тя.

Страната ни изнася към северната ни съседка най-много машини, апарати и електрическо оборудване, растителни продукти и продукти на химическата промишленост. Водещите три категории, по които България внася стоки от Румъния, са минерални продукти, неблагородни метали и машини, апарати и електрическо оборудване. 

В крайдунавския град БРТПП организира днес и утре поредица от събития, насочени към развитие на бизнеса, търговския обмен и икономическите връзки между България и Румъния. 

Още по темата

Програмата включва кръгла маса, на която ще бъдат обсъдени административните бариери и пречки за превоз на стоки и товари по река Дунав.

Иванова обясни, че утре ще се състои и дискусия на тема "Възможности за продажба на български храни през търговските вериги в Румъния". 

По думите ѝ много български компании желаят да работят и да изнасят своите продукти в Румъния, но срещат трудности. 

"Така наречената "модерна търговия" в Румъния е много по-развита, отколкото при нас. Около 60% от оборота минава през търговските вериги, като за някои стоки стига и до 80%", обясни Иванова. 

На срещата ще бъдат предложени потенциални решения за започване на работа с веригите и ще се обсъдят възможности за коопериране под ръководството на БРТПП за по-конкурентни, ефективни и успешни продажби в Румъния.

Иванова коментира, че присъствието на български продукти в румънските търговски вериги е незначително - основно замразени храни и ядки. 

"Имаме ръст от миналата година досега в обема на износ на риба и рибни продукти около два пъти, което означава, че има потенциал в тази насока, както и в сферата на сладкарските изделия и на консервите", обясни Иванова.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Цветан Цветанов представи лицата на новата си партия