IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичани на протест срещу увеличението на цената на парното

Протестиращите отправят въпроси към членовете на енергийния регулатор относно предложената нова цена на топлинната енергия

17:04 | 02.04.17 г. 2
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Подготвя се граждански протест срещу предложеното увеличение на цената на топлинната енергия за клиентите на "Топлофикация"-София с 23%. Той ще се проведе на 4 април, вторник, от 13.30 часа пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщават организаторите.

Проявата се организира във социалната мрежа Facebook под наслов "Протест срещу безобразията на КЕВР". Протестът е разрешен от Столична община и СДВР.

След като бяха утвърдени значително по-високи цени на природния газ, изчисленията на регулатора показват, че цената на топлофикационната услуга се увеличава с между 18 и 37%. В София цената на услугата се увеличава с почти 23%. 

В допълнение за жителите на София от 1 април ще има и поскъпване на водата. Бизнес планът на столичното ВиК дружество предвижда с 18% по-скъпа вода в София през 2017 година. 

Протестиращите ще отправят въпроси към членовете на енергийния регулатор относно предложената нова цена на топлинната енергия с топлоносител гореща вода (без ДДС) в размер на 79,20 лв./МВтч за клиентите на "Топлофикация София" ЕАД. Питането е защо се предлага увеличение на цената на топлинната енергия за столицата, след като за две години има резерв от 27,67 процентни пункта, който е останал в полза на дружеството в резултат на намалението на цената на природния газ. 

В писмото до медиите се посочва, че за последните две години (от 1 април 2015 г. до 31 март 2017 г.) цената на природния газ е намаляла с 87%. За същия период цената на топлинната енергия за клиентите на "Топлофикация София" ЕАД е намаляла само 21,93%. Протестиращите изчисляват, че след като цената на газа е намаляла с 87%, то би следвало цената на топлинната енергия за клиентите да е намалена с 49,60%, а не само с 21,93%. Така оставала разлика от 27,67 процентни пункта, която е изцяло в полза на "Топлофикация"-София.

Протестиращите питат къде са останали обещанията от членовете на КЕВР, че с този резерв с по-малки стъпки ще се увеличава цената на топлинната енергия за клиентите на дружеството за в бъдеще.

И питат защо в публичния доклад не е посочено кои са причините, които налагат увеличение на цената на топлинната енергия на 79,20 лв./МВтч (без ДДС) при цена на природния газ от 363,26 лв/МВ (без ДДС). За сравнение само преди три години при цена на природния газ 612,80 лв/МВтч (без ДДС), е била утвърдена цена на топлинната енергия за клиентите в размер на 79,89 лв/МВтч. (без ДДС). Те искат да получат отговор на въпроса защо при по-ниска цена на природния газ от 1 април 2017г. спрямо 1 април 2014 г. с 69% се предлага почти същия размер на цената на топлинната енергия за клиентите на "Топлофикация София" ЕАД.

Протестиращите питат още дали с предложената нова цена на топлинната енергия на клиентите на "Топлофикация София" ЕАД ще бъдат решени финансовите проблеми на дружеството. Или пък енергийният регулатор ще я утвърди, за да удължи изкуственото поддържане на функциониране на дружеството, което на практика е фалирало.

Недоволните питат и защо трябва да се определя нова цена на топлинната енергия, за да фалират още хиляди граждани на София, които само по силата на Закона за енергетиката продължават да бъдат клиенти на дружеството. Посочва се, че в доклада на независимия одитор за 2016 г. на "Топлофикация София" ЕАД е записано, че общата загуба от 336 млн. лв. поставя под съмнение бъдещето му функциониране като действащото предприятие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още