IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община отказва да изплаща със заем дълга на "Топлофикация-София"

Данъците на софиянци ще се удвоят, изчислиха общински съветници

16:24 | 18.03.14 г.
Столична община отказва да изплаща със заем дълга на "Топлофикация-София"

Столичната община е против предложението на Министерството на икономиката и енергетиката да вземе облигационен заем от 500 млн.лв., за да изплати задължението на "Топлофикация-София" към Българския енергиен холдинг (БЕХ). Вземането на заем може да стане само и единствено за сметка на софиянци, заяви днес на брифинг в Столичната община Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет (СОС), принципал на "Топлофикация-София", цитиран от БТА.

Припомняме, че през февруари министърът на икономиката Драгомир Стойнев заяви, че "Топлофикация- София" трябва да започне да връща дълговете си, за което да се предприемат конкретни действия.

Вчера той за пореден път е заявил, че общината не предприема никакви действия във връзка със задълженията на "Топлофикация" към „Булгаргаз” и БЕХ, заяви Герджиков. По думите му не е справедливо всеки жител на града да бъде натоварен с 500 лв., за да заплати старите задължения на "Топлофикация София" към БЕХ.

Герджиков уточни, че предложението на МИЕ общината да вземе заем от 500 млн.лв. е отправено вчера от експерти на министерството в рамките на първата среща на работна група за "Топлофикация София". Целта на работната група е да започнат разговори за подготовка на споразумение за погасяване на дълговете на "Топлофикация" към БЕХ.

Герджиков посочи, че основният въпрос, поставен вчера от представителите на общината, е да бъде уточнен точният размер на дълга на "Топлофикация-София" към БЕХ, който в момента се определя на стойност от 426 млн.лв. Според него обаче трябва да е ясно има ли отпаднали суми по давност, какви лихви са били начислявани, имало ли е в годините погасяване на част от задълженията.

Другите предложения на експертите от МИЕ са държавата да вземе банков заем, при който лихвите ще са много високи, смята Герджиков, листване на борсата или създаване на инвестиционно дружество. Вземането на 500 млн. лв. заем би довело до двойно увеличаване на данъците на софиянци, подчерта Герджиков. Той отбеляза, че общината никога не би взела такъв заем, би го направила само, ако става въпрос за инвестиции.

Според Николай Стойнев, председател на стопанската комисия в СОС, се усеща рекетьорско отношение на държавата към общината. Стойнев е на мнение, че държавата със своите механизми е създала условия, които са довели до огромен дисбаланс в енергийната система. Сега Столичната община по примера на държавата трябва да вземе неколкостотин милиона лева и да решим проблемите на енергетиката, коментира Стойнев предложението на МИЕ.

Има огромен дефицит в енергетиката и министърът е решил Столичната община, поради високия си кредитен рейтинг, да вземе 500 млн. лева. Не отива на министър да се държи като рекетьор, коментира темата и Зафир Зарков, председател на работната група за "Топлофикация-София", която заседава миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още