Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Столична община поиска 178 млн. лева от държавата за градския транспорт за 2022 г.

Засега не се коментира увеличение на цените на билетите, приходите от продажба на превозни документи се възстановяват

Столична община поиска 178 млн. лева от държавата за градския транспорт за 2022 г.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Столичната община /СО/ настоява за по-голяма финансова подкрепа от държавата за градския транспорт заради пандемията от коронавирус и заради поскъпването на електроенергията. Необходимата сума за дофинансиране е 178 млн. лв. за 2022 г. от държавния бюджет за тази година. Столичната община очаква и 50 млн. лв. по Регламент 1370 на Европейския съюз. Това стана ясно по време на пресконференция, на която бяха представени данните за актуалното състояние на обществения транспорт, в която участие взеха председателят на транспортната комисия към Столичния общински съвет /СОС/ Карлос Контрера, зам.-председателят ѝ Зафир Зарков и др. Те призоваха за диалог с държавата, предава БТА 

В началото на пандемията Столичната община успя сама да се справи с натоварването върху градския транспорт, но сега се нуждае от държавна помощ. Това заяви Зафир Зарков, зам.-председател на Комисията по транспорт и пътна безопасност към (СОС).

Още по темата

Той съобщи, че общественият транспорт на столицата София е под натиск заради нарастването на цените на тока и газа, а заради пандемията се отчита спад на приходите от по-малкото пътуващи.

Зарков се позова на справка на СОС, според която има увеличение на стойността на енергоносителите за 2022 г. с близо 112 млн. лева за транспорта, който обхваща "Метрополитен" ЕАД, "Столичен електротранспорт" ЕАД и "Столичен автотранспорт" ЕАД. За сравнение през 2020 г. средствата са били малко над 39,187 млн. лева.

При продажбата на превозни документи също се наблюдава рязко намаление през 2020 г. – минус 34,72 процента, или 117 млн. лв. През миналата година има стабилизиране и повишение в сравнение с предходната година – 131,5 млн. лв.

Прогнозата за продажба на билети за тази година е за 131,5 млн. лева. За общи приходи от обществения транспорт за новата година с ДДС се очакват 311,9 млн. лева, като в сумата влизат парите от Столичната община, от държавния бюджет и превозните документи.

Зафир Зарков обясни, че километрите маршрутен пробег ще нараснат през 2022 г. и се очаква да са 66,1 млн. км. За сравнение през миналата година този показател е бил 63,1 млн. км.

„Необходимата сума за дофинансиране на градския транспорт в София е 178 млн. лева от държавния бюджет за 2022 година“, пресметна той и се надява държавата да се ангажира с помощ за сектора, както е в другите европейски страни.

Карлос Контрера заяви, че очаква министрите на транспорта и финансите да реагират. "В никакъв случай не търсим конфликт, но искаме да бъдем чути и заедно с държавата да намерим решение", коментира той и посочи, че негативните сценарии може да са разреждане на обществения транспорт, влошаване на услугата, препълване на превозните средства, по-голям риск от зараза. По думите на Контрера, след като има компенсации за бизнеса, трябва да има такива и за градския транспорт.

Екатерина Йорданова, общински съветник от ГЕРБ-СДС, също посочи, че трябва да има справедлива финансова подкрепа за транспорта от държавата, както такава се дава за други сектори. По думите ѝ в момента има сериозни диспропорции, а секторът не може да се възползва и от мярката 60/40 от държавата.

По думите на Иван Кирилов, председател на федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа", дружествата в градския транспорт се затрудняват финансово. Той каза, че на държавата не се поставя ултиматум, но ако диалогът не е успешен, не се изключват и протестни действия. Той добави, че ситуацията е критична, а работниците очакват увеличение на заплатите.

Според Зарков приходите от продажба на превозни документи в нормалните години нарастват и сега, след пандемията, се възстановяват. "Това ни дава основание на този етап да не коментираме възможност за увеличаване на цените на превозните документи", поясни той.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Той държавния бюджет не е безкраен, 47-8мрлд. Раздайте го целия за помощи на държавни предприятия и после се чудете защо умните хора емигрират.
0
 
2
 
1
преди 1 седмица
Ехеееееее, 200 милки! Наяждане нямат тия! Следствие -> Прокуиратура -> Съд -> Затвор!

Още от Икономика и политика
Правосъдният министър: КПКОНПИ е бухалка за неудобните и изтривалка за удобните