IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община въвежда безплатни буферни паркинги заради мръсния въздух

Решението е свързано с прогнозата за жълт код за мъгла за вторник

21:07 | 09.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Столична община (СО) въвежда безплатни буферни паркинги за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт.

Това съобщиха от пресцентъра на община, посочвайки, че решението е свързано с отчетените стойности на фини прахови частици (ФПЧ) днес и с прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология за жълт код за мъгла утре - 10 декември. 

Междувременно от общината твърдят, че продължават извънредните проверки на източници на замърсяване. 

Призовават се хората, които имат възможност, да не ползват автомобилите си, а онези, които се топлят на твърдо гориво - да преминат на алтернативно отопление. 

Столичната община продължава да следи актуалната обстановка и има готовност при регистрирани над 200 мгк/куб.м среднодневни превишения да въведе "зелен билет", посочват от пресцентъра. 

В прессъобщението се посочва, че на сайта https://air.sofia.bg в реално време могат да се следят измерваните стойностите на ФПЧ, прогнозите за следващите дни, както и допълнителните мерки, които Столична община въвежда в дните с по-високи нива на замърсяване.

От началото на декември работи и специално мобилно приложение, което известява за предприетите мерки при повишена концентрация на ФПЧ. SofiAir може да се свали и използва на телефони с Android и iOS операционни системи, допълват от СО. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още