IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичната НАП е поискала фалита на 76 фирми от началото на годината

Задълженията на дружествата към държавата са на обща стойност над 371 млн. лв.

17:32 | 20.11.12 г.
Столичната НАП е поискала фалита на 76 фирми от началото на годината

През първите девет месеца на годината столичният клон на Националната агенция по приходите (НАП) е поискал от съда обявяването в несъстоятелност на общо 76 дружества, които имат натрупани задължения на стойност над 371 млн. лв. Над 80% от тях са регистрирани в София, като най-големият длъжник е столична фирма, която има дълг към държавата за 32 млн. лв., съобщиха от пресцентъра на ведомството.

От приходната агенция заявяват, че спрямо тези дружества са приложени всички законови мерки – възбрани и запори на движими и недвижими вещи и банкови сметки и въпреки това задълженията не могат да бъдат събрани. Причината за това е, че повечето от тях са търговци, които нямат активи, годни да обезпечат вземанията.



Законодателят е предвидил възможност в случаите, когато задължените лица са неплатежоспособни или „свръхзадлъжняли“ агенцията да поиска от съда откриване на производство по несъстоятелност, пише в съобщението на НАП.

Тази мярка се прилага все по-често от публичните изпълнители на столичната НАП. Въпреки запазващият се брой на исканията за несъстоятелност, размерът на задълженията е нараснал значително в сравнение с м.г. За сравнение от приходното ведомство посочват, че за цялата 2011 г. до съда са подадени 79 искания, но за тройно по-малка сума - 123 млн. лв.

При процедурата за откриване на производството по несъстоятелност се предвижда съдът да наложи запори и възбрани върху цялото имущество на длъжниците. В случаите, когато те не разполагат с имущество, съдът постановява прекратяването и заличаването на фирмите им от Търговския регистър. По този начин, съгласно закона, управителите и собствениците на дружествата, обявени в несъстоятелност не могат да бъдат учредители на нови акционерни дружества, както и еднолични търговци.

От НАП уточняват още, че до този момент са изпратени общо 81 сигнала до прокуратурата за търсене на наказателна отговорност от управители и собственици на дружества, които не са уведомили съда за изпадане в неплатежоспособност и свръхзадлъжнялост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още